Problematiku vzhledu veřejného prostoru ve stanici metra Kobylisy na oficiální úrovni otevřel místostarosta Prahy 8 Jiří Vítek (Patrioti Pro Prahu 8). Ten si je dle svého vyjádření vědom problematiky vandalismu, která je do značné míry neřešitelná, upozornil však kromě jiného také na nedostačující opatření proti ptactvu, navzdory kterému se na zemi povalují holubince.

„Žluté plochy venkovního vestibulu jsou jako v nějaké vyloučené lokalitě,“ popsal dále ve výčtu problémů stanice metra Jiří Vítek. Na zmiňované ploše se výrazně podepsali sprejeři, kteří na ni umístili takzvané „tagy“ neboli graffiti, které bez jakéhokoliv uměleckého potenciálu pouze vyobrazují libovolné slovní spojení či přímo autorovu přezdívku.

Přestože dopravní podnik zareagoval na připomínky radnice čištěním dané plochy, nemá tento krok dle místostarosty Prahy 8 příliš velký význam. Jiří Vítek navrhuje umístění samolepících tapet s historickými fotografiemi například starých tramvají, autobusů či dobové snímky Kobylis. „Věřím, že je to jediné řešení, jak toto místo oživit a změnit toto nedůstojné prostředí v něco zajímavého,“ dodal Jiří Vítek.

Veřejný prostor ve stanici metra C Kobylisy.
Autor: MČ Praha 8

Pražský dopravní podnik eviduje ve stanici Kobylisy dle technického ředitele Jana Šurovského komplikace s holubím trusem od léta roku 2015, podnětů na nevzhledný stav obložení stanice metra pak začalo přibývat od března roku 2017. „Zde je problém s užitým materiálem, při pokusu o čištění zůstávají vpité šmouhy,“ uvedl Jan Šurovský.

Podle Hany Pohanové z pražského dopravního podniku organizace hodlá prověřit stav kolem ochranných bodců proti ptactvu, v plánu je také průzkum pro případné větší opravy obkladů. Návrhům ze strany Prahy 8 se tak dopravce nebrání.

Fotogalerie
5 fotografií