Národní muzeum dnes uvedlo, že Palachův památník, který vzniká v jeho rodném domě ve Všetatech, se otevře letos 21. srpna. Součástí památníku, který muzeum spravuje, bude expozice, která představí autentické předměty připomínající Jana Palacha. Jeho osobnost a čin budou zakotveny v dobových souvislostech přelomu let 1968 a 1969 zdůrazněných i audiovizuálními materiály.

Připomínkové akce v Praze začnou 16. ledna, tedy ve výroční den Palachova burcujícího činu. Na nádvoří Univerzity Karlovy bude odhalena pamětní dlaždice v místech, kde stála rakev s ostatky Palacha v den jeho pohřbu. Na pietní akci naváže vernisáž venkovní výstavy Jan Palach  ́69, která v horní části Václavského náměstí potrvá až do 30. ledna. Akce bude doplněna mimo jiné o příspěvky pamětníků, umělců, osobností kulturního, společenského a politického života. Poslední událostí připomínkového dne bude hudebně liturgický pořad Ticho za Jana Palacha pod vedením Bohdana Mikoláška.

Pietní program k uctění Palachovy památky pořádá také Filozofická fakulta Univerzity Karlovy. Součástí programu je pietní akt u pamětní desky na budově FF UK, následován panelovou diskusí.

Za účasti zahraničních odborníků a zástupců slovenského Ústavu paměti národa se bude 17. ledna konat mezinárodní konference Jan Palach a další živé pochodně v sovětském bloku. Konference se bude zabývat zejména historickým a morálním dopadem činu sebeobětování jednotlivých „živých pochodní“ nejen na občany svých zemí, ale v širších souvislostech ve spojení s činem Jana Palacha.

Student Jan Palach se upálil na protest proti tomu, jak rychle lidé rezignovali na jakýkoli odpor proti okupaci země vojsky Varšavské smlouvy. V Praze Palachův čin připomíná pamětní deska v dlažbě Václavského náměstí, další je na zdi Filozofické fakulty UK na Palachově náměstí a také hrob na Olšanech.

Fotogalerie
12 fotografií