Stačil okamžik a chlapeček ze Strašnic, který měl podle informací Blesk.cz krátce před třetími narozeninami, se při hře nešťastnou náhodou ocitl v sušičce na prádlo. Později byl uvnitř spotřebiče nalezen v bezvědomí, v nemocnici pak bohužel zemřel.

Záchranáři se ho snažili k životu přivést všemi silami - oživovali chlapečka na místě i cestou do nemocnice, využili dokonce jedinečnou metodu ECMO (extrakorporální membránovou oxygenaci), na kterou se specializují ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze. „Metoda se používá u kriticky nemocných novorozenců a dětí, u nichž došlo k závažnému respiračnímu a oběhovému selhání, a kde konvenční léčebné metody již stav nezvládají,“ popsal mluvčí VFN Filip Brož. ECMO dokáže zachránit život téměř 75 procentům dětí, u kterých k selhání plic nebo srdce dojde.

Metoda funguje tak, že speciální pumpa, jež stojí neuvěřitelných 1,7 milionu korun, krev z těla převede do oxygenátoru, kde se okysličí, a poté ji vrátí zpátky. „Nemocný je připojen k mimotělnímu oběhu na odesílajícím pracovišti, a dále pak transportován na Jednotku intenzivní a resuscitační péče Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN v Praze a 1. LF UK,“ dodal Brož. To je totiž jediné pracoviště v republice, které tuto specializovanou péči poskytuje.

Lékař Václav Vobruba z Všeobecné fakultní nemocnice představil přístroj ECMO.
Autor: Blesk:MARTIN PŘIBYL

Speciální ECMO tým tvoří většinou sedm odborníků - dětský intenzivista, kardiovaskulární chirurg, perfuzionista, instrumentářka a sestry specialistky. Díky spolupráci s Armádou České republiky, která svými vrtulníky zajišťuje letecký transport, je možné ECMO týmy přepravit i do vzdálenějších koutů republiky.

Miminka z Karviné a Bratislavy

To se osvědčilo například letos v únoru, kdy republiku obletěla zpráva o čerstvě narozené holčičce z Karviné. Laurinka se při porodu napila zkažené plodové vody a začaly jí selhávat plíce. Nakonec ji zachránili právě specialisté z VFN. „Pokud by pacient nebyl připojen, je téměř stoprocentní, že by zemřel,“ řekl Blesku v březnu šéf specializovaného týmu Václav Vobruba a zároveň vedoucí lékař Jednotky intenzivní a resuscitační péče Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN, kam následně holčičku převezli. 

ECMO tým také sehrál hlavní roli loni v listopadu při záchraně tříměsíční holčičky v bratislavské nemocnici. Ke zraněné se dostali během hodiny a zachránili ji od téměř jisté smrti. Chlapeček ze Strašnic bohužel takové štěstí neměl.

Fotogalerie
10 fotografií