Už jste viděli opice se zmrzlinami a lední medvědy s mraženými rybami? Tak kupříkladu bojují s nynějším počasím chovatelé v Zoo Praha. V zookoutcích zase některá zvířata sprchují. Nejdůležitější je však udržovat stín a nechat je hezky odpočívat v domečcích.

„V těchto horkých dnech je důležité, aby mohla zvířata přecházet z venkovních výběhů domů, do vnitřních ubikací, kde často bývá chladněji než venku. To se týká například velkých šelem,“ vysvětluje kurátor chovu savců Pavel Brandl ze Zoo Praha.

Mývalové trpí

S ním se shoduje i Beata Juřičková ze Zookoutků Lesů hlavního města Prahy: „Zvířata teď více polehávají ve stínu. My jim častěji doplňujeme vodu a některá kropíme. Kropení si nejvíce užívají divočáci,“ říká. Naopak nejvíce ze všech trpí šelmy. Chlupatí mývalové obvykle řádí v kleci, ale teď jen leží a těžce oddechují.

Mývalové ze Zookoutku Praha v Malé Chuchli.
Autor: Michaela Lišková

„Před sluníčkem už utíkají i daňci a mufloni. Obvykle se rádi vyhřívají, ale na ně už je také horko,“ doplňuje Beata Juřičková. V Zoo Praha těžce nesou vedra sobi, losi, jeleni bělohubí nebo vzácná panda červená.

Proto pro mnohá zvířata chovatelé napustili bazény a chodí je sprchovat. Pro jeleny bělohubé a soby vytvořili i speciální bahniště. Velkou pozornost věnují ledním medvědům, kteří jsou zvyklí na arktické počasí: „Medvědi mají k dispozici kromě bazénu či vodopádu také ledovač, trysky s rosením a jako pochoutku zmrzlinu ze zamražených ryb, ovoce a zeleniny. Speciální ovocnou zmrzlinu dostávají také primáti,“ směje se mluvčí Zoo Praha Lenka Pastorčáková.

Vedra je těší

Kdo má naopak z tropického počasí radost, jsou savci, o kterých jste možná ani neslyšeli. Jsou to hlavně zvířata z Afriky, proto jsou zvyklá na nedostatek vody a nelidská sucha. Konkrétně zvědavé veverky kapské, rezavé magusta liščí a přímorožec šavlorohý, jehož dlouhé rohy připomínají dva meče.

Emu si užívá sprchu.
Autor: Zoo Praha

Pražská Zoo je také vyhlášená krásou svých rostlin. Kvůli nim se častěji zalévá a vymýšlí i novinky: „Letos jsme například poprvé umístili k novým výsadbám stromů speciální zavlažovací vaky s postupně se uvolňující vodou. Co se týče keřů, většina výsadby je pod automatickou závlahou, což je nejefektivnější způsob zavlažování. K tomu využíváme užitkovou vodu z vrtů ve spodní části zahrady,“ vysvětluje mluvčí. 

Fotogalerie
13 fotografií