Romský festival Khamoro v Praze, který je patrně díky návštěvnosti čítající přes 10 000 zájemců největším svého druhu na světě, pokračoval v pátek v poledne tradičním defilé romských umělců centrem Prahy. Kdo se tou dobou vyskytoval poblíž, toho na první pohled musel upoutat rej nápaditých pestrobarevných kostýmů a především zvučná rytmická hudba.

Umělci se sjeli z celého světa

Letos v průvodu pochodovalo přes 300 účinkujících. Na své nástroje hrálo dohromady 12 kapel, které přijely z 12 zemí, namátkou třeba z Rumunska, Portugalska nebo Španělska. Veselí a juchání bylo nakažlivé. Obyvatelé centra se často vykláněli z oken, aby se na průvod mohli nejen podívat, ale také si jej nafotit nebo natočit. Kudy průvod šel, tam vzbuzoval pozornost. Ukončila jej až průtrž mračen na Staroměstském náměstí.

Návštěva z Holandska kvůli inspiraci

Přijeli jsme do Prahy z Amsterdamu právě kvůli festivalu Khamoro,“ uvedli pro Blesk.cz Milutin Pavlovic (42) s přítelkyní Alicí Slugtenhorst (30). „Jsme tu poprvé, a musíme říct, že se nám v Praze velice líbí. Je to opravdu krásné a důstojné prostředí pro tento festival. Mnohem lepší, než třeba v Holandsku.“

Video
Video se připravuje ...

Atmosféra defilé romského festivalu byla úžasná. Narušil ji však na Staroměstském náměstí déšť. David Zima

Milutin s Alicí přijeli především proto, aby poznali, jak takový festival probíhá. Rádi by totiž, aby prostřednictvím vlastní společnosti Romanation šířili nejen více tolerance vůči romské kultuře v Holandsku, ale i ji více propagovali. „Dělá se tu mnoho zajímavých akcí na podporu romské kultury. Toho si velmi vážím,“ řekl Milutin. „Lidé tu nejsou vůbec nepřátelští, je tu bezpečně. Rádi bychom takovéto akce propagovali i v Holandsku, ale tam tuhle kulturu tolik neuznávají,“ krčí rameny.

Další program festivalu

Romský festival Khamoro končí 2. června v sobotu. Ještě v pátek, při příležitosti dne, který je primárně věnován dětem, proběhl v parku Porthemika Dětský den Khamoro. Následně večer proběhly koncerty tradiční romské hudby ruské kapely Podkova Schastya, portugalské kapely Ciganos d’Ouro a rumunské kapely Mahala Rai Banda v La Fabrice.

V sobotu festival ukončí nejen fotbalový turnaj na žižkovské Pražačce od 13 hodin, ale především bohatý hudební večer. V klubu SaSaZu totiž proběhne galakoncert romských kapel z celého světa, a dojde i na All-Star českých kapel.
Fotogalerie
114 fotografií