Pražské hudební slavnosti na lodích sahají historicky až do května roku 1627, kdy se událost uskutečnila u příležitosti přenesení ostatků svatého Norberta do Strahovského kláštera. Svatojánské slavnosti Navalis se pak oficiálně poprvé uskutečnily 15. května roku 1715, kdy došlo k blahořečení svatého Jana Nepomuckého.

„Už tehdy se při hudebních slavnostech pořádaly ohňostroje, které však vypadaly oproti těm dnešním jinak. Šlo spíš o jakési jiskření, ale i v tomto směru se snažíme obnovenou tradici držet,“ uvedl předseda Svatojánského spolku Vojtěch Pokorný. Právě jeho spolek pomáhá slavnosti pořádat, hlavním iniciátorem je převozník pražský Zdeněk Bergman. Zlatým hřebem slavností je koncert přímo na Vltavě, který se realizuje na plovoucích pontonech. Je na něj dobře vidět z Karlova mostu i obou okolních břehů.

Jelikož znovuobnovené slavnosti Navalis letos v Praze proběhnou v jubilejním 10. ročníku, rozhodli se organizátoři přijít s opravdu unikátním počinem. „Poprvé v dějinách opustí Benátky slavné válečné gondoly „bissone“. Jsou to velké triumfální 17 metrů dlouhé lodice, které jsou v Itálii k vidění pouze jednou za rok v září na slavnostech. S benátskou radnicí se nám podařilo domluvit, že nám je zapůjčí,“ uvedl Vojtěch Pokorný.

Gondoly do Prahy pocestují speciálním transportem na kolech po dobu 5 dnů. V neděli 13. května se budou jeřábem snášet na Vltavu, čímž se poprvé v historii ocitnou ve sladkovodním prostředí. O dva dny později už budou „bissone“ součástí hlavního dění slavností Navalis, které bude zdobit bohatý doprovodný program.

Fotogalerie
12 fotografií