Přestože první opravy kobek na náplavce měly započít 16. dubna, při procházce směrem od Mánesu si změny sotva všimnete. Prvním a prozatím i jediným náznakem rekonstrukce je plechový plot před kobkou kousek od Výtoně.

První opravy začaly

„V polovině měsíce jsme předali staveniště pro menší kobky. Staveniště pro velké kobky, kde působil například Bajkazyl, se bude předávat po 27. dubnu. Nyní čekáme na ukončení lhůty pro podání námitek vůči vítězi výběrového řízení a čekáme na nabití stavebního rozhodnutí,“ vysvětloval mluvčí magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman.

Ošklivé nábřeží

Město od začátku slibuje, že první část revitalizace náplavky, která se týká rekonstrukce prostor kobek, se nikterak běžného chodu na Rašínově nábřeží nedotkne. Opravy ale i tak způsobí nevzhlednější vzhled nábřeží. Před vstupem do každé opravované kobky totiž bude umístěn menší prostor pro stavaře, který si ohradí železným plotem.

Video
Video se připravuje ...

Rašínovo nábřeží 25. dubna Eva Fornálová

„Jedná se o veřejný prostor před vstupem do kobek. Prostor je zhruba tři metry široký o velikosti dva a půl metru na každou stranu od vchodu do kobky,“ sdělil pro Blesk.cz Vít Hofman. První opravené kobky by měly být dle předpokladů města dokončeny už 15. června.

Ani potom se ale nemusíte bát, že by během léta na nábřeží přistavili velké stroje. „Prostor nábřeží většími stroji omezen nebude. Dlouhodobé použití velké mechanizace není plánováno,“ ubezpečuje Monika Švarcová, tisková mluvčí správce pražských náplavek Trade Center Praha. Rekonsktrukce kobek by přitom měla být zcela hotová už v září.

Krok za krokem

Práce přitom záměrně probíhají po etapách, aby co nejméně narušily běžný chod nábřeží. Nejrozsáhlejší rekonstrukce započnou až na podzim po skončení sezóny. Lidé si tak budou moci na náplavce užít provoz lodí, i klasické akce jako farmářské trhy nebo Primátorky.

Záchody i galerie

Na rekonstrukci náplavek bylo vyčleněno 225 milionů korun. Na Rašínově nábřeží se tak do budoucna můžete těšit na proměnu nejen kobek v nábřežní zdi, kde vznikne například kavárna, výstavní prostory, ale i na nové sociálního zázemí, mobiliáře a také oprav inženýrských sítí. Celková revitalizace by měla skončit v roce 2020.

Fotogalerie
16 fotografií