Kdo by čekal, že se při zadržení násilníků, kteří číšníka z restaurace v centru Prahy málem přizabili kvůli malichernosti, odehraje velké drama a dojde na fyzické násilí, byl na omylu. Sedm cizinců, kteří se po skončení dovolené v Česku vydali na letiště, bylo pořádně zaskočených, když si tam pro ně přišla policie. „Nevěděli o tom, že po nich policie pátrá a že jsou podezřelí z tak závažného zločinu,“ řekl pro Blesk.cz komisař Miroslav Hyhlík. 

Podle prvotního vyjádření policejního mluvčího Jana Daňka upozornila policisty všímavá spolucestující. To později upřesnil: „Ještě před tímto zadržením jsme přijali informace od několika dalších oznamovatelů o tom, že se muži nachází na letišti. V ten okamžik již byl jejich pohyb monitorován kamerami bezpečnostního dispečinku letiště Václava Havla s cílem zadržet je,“ dodal.

Svědek, jenž zatýkání cizinců pozoroval, zadržení cizinců popisuje jako zdlouhavé.„(Podezřelí) vystoupili z bílé dodávky, nejspíš to byla hotelová doprava. Poznal jsem je hned, a sice podle toho chlapíka ve žlutém tričku. Upozornil jsem ostrahu a ta kontaktovala státní policii. Nejprve přišli dva policisté z místní služebny. Jeden z nich měl před penzí. Vzali jim pasy, ale pak se půl hodiny nic nedělo. Až teprve poté přijely posily,“ řekl serveru irozhlas.cz. Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové ale místní hlídka s podezřelými cizinci do kontaktu nepřišla.

Video
Video se připravuje ...

Sedm cizinců napadlo ve Vladislavově ulici u Quadria personál tamní restaurace. Jeden z číšníků odnesl napadení hospitalizací na jednotce intenzivní péče. Policie ČR

Podle prodavačky si Nizozemci předtím sedli do restaurace a v klidu si objednali pití. „Bylo tam snad 10 nebo 15 policistů a postupně je během tak hodiny odvedli v poutech do aut,“ řekla serveru. 

Brutální útok

Dva ze sedmi cizinců ve věku 24-32 let jsou obvinění z těžkého ublížení na zdraví - v sobotu kolem sedmé hodiny večer v restauraci v centru Prahy brutálně zmlátili číšníka. Ohavný útok přitom vyprovokovalo číšníkovo upozornění, že stůl, k němuž se muži usadili, je rezerovovaný, a že v restauraci nesmějí konzumovat vlastní nápoje. Strhla se nepřehledná mela, po níž zmíněný číšník zůstal ležet na zemi a musel do nemocnice na operaci oka. S takovýmto brutálním incidentem jsme se za 24 let našeho působení na trhu ještě nikdy nesetkali,“ vyjádřila se Kogo Group, jež provozovnu, kde k napadení došlo, vlastní. Dodala, že z celého incidentu jsou v šoku a jejich prioritou je zdraví kolegy.

Další tři cizinci jsou podezřelí ze spáchání trestného činu výtržnictví. U posledních dvou mužů bylo vyhodnoceno, že se do konfliktu nezapojili, snažili se ho spíše uklidnit a ti byli propuštěni na svobodu,“ dodal Daněk. 

Nizozemci přitom neútočili poprvé - policie prověřuje také oznámení, podle něhož napadli už v pátek večer v Dlouhé ulici muže, jenž před nimi bránil svou kamarádku. V případě odsouzení jim hrozí až deset let za mřížemi.

Video
Video se připravuje ...

Sedm cizinců napadlo ve Vladislavově ulici u Quadria personál tamní restaurace. Jeden z číšníků odnesl napadení hospitalizací na jednotce intenzivní péče. Policie ČR

Fotogalerie
19 fotografií