Pražští hasiči a městští policisté zasahovali v pondělí u propadu půdy v lokalitě Černého Mostu. K události došlo v areálu školy v ulici Bratří Venclíků, kde se nachází také úřad městské části. Strážníci prostřednictvím dvou psů zjišťovali, jestli se v kráteru o průměru zhruba 5 metrů někdo nenachází. Prohledání bylo naštěstí negativní.

Původně se hovořilo o tom, že se propadl strop protiatomového krytu. Podle informací Blesk.cz zaměstnanci školy ale o žádném protiatomovém krytu na území areálu nevěděli, nevede prý k němu z budovy žádný přístup. To se také v úterý potvrdilo: „Bylo zjištěno, že se nejedná o protiatomový kryt. Odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení HZS hl. m. Prahy uvedl, že nikdy neměl v evidenci krytů výše uvedený prostor, který nemá parametry stále tlakově odolného krytu,“ informoval mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Totéž potvrdila také mluvčí Prahy 14 Veronika Berná: „O prostory protiatomového krytu se nejedná. Patrny jsou na místě zbytky podzemní stavby. Statika přilehlé školy nebyla narušena.“

Součást staveniště z dob budování sídliště

K čemu podzemní prostor sloužil, není jasné. Nejen v místě stavby ale ani v jejím okolí nejsou žádné inženýrské sítě a zakresleny nejsou ani v žádných z dokumentů, které má radnice k dispozici. V mapách není uvedena ani samotná stavba. Jednat by se podle radnice mohlo o součást staveniště z dob, kdy bylo sídliště budováno.

Spolu s báňskými záchranáři dnes na místě zjišťovali podrobnosti i zástupci magistrátu a městské části. Starosta Radek Vodra (TOP 09) na svém facebookovém profilu uvedl, že byly nalezeny dvě místnosti. „Nejspíš jímky, jedna s vpustí. Strop z 15 panelů. Všechno zabezpečeno, změřeno, nafoceno,“ napsal Vondra. Místo je v současné chvíli nepřístupné - hasiči vymezili prostor páskou, případu se bude dál věnovat policie.

Podívejte se na místo události a vyjádření velitele zásahu hasičů Petra Červenky:

Fotogalerie
24 fotografií