Hlavním tématem protestu je odmítnutí chystané novely zákona. „Zákon už máme, chceme od politiků a státního dozoru, aby vymáhal jeho dodržování,“ uvedl předseda Asociace koncesionářů v taxislužbě Daniel Tarljovski. 

Podle zástupců pražských dispečinků není vůbec potřeba dlouze jednat o nových úpravách zákona nebo zdlouhavě debatovat u stolů. Změna se musí stát přímo v pražských ulicích. Protože společnosti typu Uber a Taxify stojí mimo zákon, musí se podle taxikářů důsledně, často a opakovaně realizovat kontroly těchto řidičů.

„Když se tyto kontroly budou realizovat řekněme dvacetkrát každý den, věřím tomu, že každého přestane bavit platit milionové pokuty denně,“ uvedl Daniel Tarljovski s tím, že taxikáři nerozumí tomu, proč kontroly nejsou daleko četnější.

VIDEO: Předseda AKT Daniel Tarljovski o současné krizi v komerční přepravě.

Magistrát ale nad jejich jednáním kroutí hlavou. „Nevědí co chtějí,“ řekla Blesku pražská primátorka Adriana Krnáčová. „Před dvěma týdny volali po urychlené novelizaci a nyní stejní lidé chtějí opak,“ dodala. Taxikáři kritizují i zásahy policie ve sporech mezi nimi a řidiči Uber a Taxify. Jejich záznamy chtějí promítat na veřejných prostranstvích.

Více o aplikaci Uber najdete zde

Fotogalerie
50 fotografií