Hustý dým vyděsil v pátek ráno obyvatele Mochova v okrese Praha-východ a jeho okolí. V tamních mrazírnách začala hořet jedna z plechových hal. Hořelo zde zateplení, k němuž se hasiči komplikovaně dostávali. „Jakmile vyhoří izolace, prohřeje se plech a padá to, takže my budeme mít problém dostat se tam a dohašovat skrytá ohniska,“ vysvětlil mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Kvůli hustému černému kouři vyzýval místní rozhlas obyvatele, aby pokud možno nevětrali. Dálnice D11, která kolem Mochova vede, byla zavalená dýmem. Podle policejní mluvčí Evy Hašlové byla kvůli němu v místě preventivně omezena povolená rychlost. Z haly se podle informací Blesk.cz ozývaly výbuchy. Hasičům práci výrazně komplikovaly problémy s vodou. Požár se nám stále nedaří dostat pod kontrolu, musíme sem kyvadlově dovážet vodu,“ doplnil během včerejšího zásahu Svoboda.  Střecha jednoho z objektů se vlivem požáru úplně propadla. Majitel odhadl škodu na přibližně 100 milionů korun.

 

Komplikovaný zásah pokračoval i během noci. Požár se totiž rozšířil v místech, kde se nepropadla střecha, hasiči se k ohni nedokázali dostat. Čekalo se proto na příjezd těžké techniky. Na místě začal působit speciální bagr s teleskopickým ramenem, přijel i pásový bagr se speciálními nůžkami na stříhání plechů a drcení betonu. Noční hašení komplikoval mráz, jednotkám zamrzala výšková technika a čerpadla na vozidlech.

Hasiči během soboty dostali požár pod kontrolu, na místě ale zůstávají kvůli hrozbě možných skrytých ohnisek. „U takhle velkého požáru je předpoklad, že se tam něco později rozhoří. Proto se budou večer provádět kontroly termokamerami,“ uvedl mluvčí hasičů.

Na místě v pátek zasahovalo kolem 40 jednotek, tj. přibližně 120 až 150 hasičů včetně pražských se zařízením Cobra, které dokáže vodním paprskem prořezávat sendvičové konstrukce hal. „Udělá to díru a pak to dokáže hasit, takže nám to hodně zjednodušuje přístup do míst, kam se nemůžeme dostat,“ vysvětlil Svoboda.

Na místo dorazila i chemická laboratoř z Kamenice, která měří unikající zplodiny, i vrtulník. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu, jenž bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

Nejde zdaleka o první požár v areálu bývalých mrazíren. V roce 2012 tam hasiči likvidovali požár jedné z hal, příčinou byla nedbalost. Při rozebírání konstrukce prázdného objektu byly porušeny požární předpisy. Rozsáhlý požár likvidovali hasiči v areálu mochovských mrazíren také o dva roky dříve, kdy se vznítila bývalá výrobní hala.

VIDEO: Ze střechy jedné z hal šlehaly plameny:

Video
Video se připravuje ...

Plameny zachvátily jednu z hal mrazíren v Mochově. David Malík

Fotogalerie
34 fotografií