Nepříjemná situace, jež se ve čtvrtek večer odehrála na Muzeu, zrodila hned několik nových hrdinů. 61letého muže, kterému se zastavilo srdce, pomáhali oživit nejprve svědkové celého incidentu, poté se akce chopili strážníci městské policie. 

„Ve čtvrtek večer přijali strážníci z Prahy 1, kteří vykonávali činnost na Václavském náměstí, oznámení od kolegů ze záchranné služby s tím, že ve stanici metra Muzeum je muž se zástavou srdce,“ popsal začátek boje o život mluvčí pražských strážníků Jan Čihák. Strážníci neváhali a bleskurychle se vydali na místo i s automatizovaným externím defibrilátorem. 

Zachráněný život

„Na nástupišti již muži poskytovali první pomoc mladík a žena, kteří prováděli nepřímou masáž srdce. Strážníci muži připevnili defibrilátor, který ihned doporučil výboj. Po dalším elektrickém výboji došlo k obnovení srdeční činnosti a muž začal sám dýchat,“ popsal Čihák šťastný průběh záchranné akce.

„Záchranáři muže napojili na monitor, natočili mu EKG a odvezli ho do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí už při vědomí,“ doplnila mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Práci ale záchranáři neměli jednoduchou – muž, jenž už byl z nejhoršího venku, byl totiž zmatený a odmítal spolupracovat. „Odstraňoval si elektrody a pokusil se vytáhnout napíchnutou kanylu. Hlídka ho proto znehybnila a pomohla s jeho transportem do sanitního vozidla,“ popsal závěrečné drama Čihák.

VIDEO: Podívejte se, jak záchrana muže se zástavou srdce probíhala:

Video
Video se připravuje ...

Strážníci městské policie pomohli zachránit život muži, jemuž se na Muzeu zastavilo srdce. Městská policie Praha