Pro novou čtvrť, která se plánuje už od 90. let, se začíná tvořit volný prostor. Nyní probíhají demoliční práce k první etapě projektu Smíchov City, na jejímž konci budou stát dva bloky budoucí čtvrti. Demolice se týká zatím drobných nevyužívaných staveb. Mimo demolici se likvidují nevyužité koleje v části směrem Na Knížecí.

„Odstraňování ale není příliš rozsáhlé. Netýká se objektů, které jsou v nájmu,“ řekl Blesku Leoš Anderle, výkonný ředitel společnosti Sekyra Group, která je zároveň investorem projektu. Do konce roku se bude připravovat staveniště, aby se mohlo podle plánů začít stavět. „Až budeme mít stavební povolení, tak ukončíme nájmy ve využívaných budovách,“ dodal Anderle. U nádraží Praha-Smíchov projekt počítá s vícepatrovým parkovištěm P+R a s posunutím autobusů z terminálu Na Knížecí blíže k vlakovému nádraží. 

V číslech

Přes 400 bytů

9500 metrů čtverečních kanceláří

Za 15 až 20 let budou všechny etapy projektu hotovy

2,5 roku potrvá stavba

Náklady cca 3 miliardy Kč

Nová čtvrť

Budoucí zástavba by měla nabídnout byty pro 3300 obyvatel a 9000 nových pracovních míst. Ty nebudou jen v kancelářských budovách, ale i například v obchodech či restauracích v přízemí budov. Počítá se také s novým řešením dopravy, škol a parků.

Praze chybí byty

Současně řeší nedostatek bytů pražský magistrát. Z realizačního plánu vyplývá, že chybí 20 000 normálních bytů a 10 000 bytů pro sociální nebo krizové bydlení. Chybí právě takový počet, kterého se Praha v minulosti zbavovala. Samotná výstavba plánovaných bytů ale letos zřejmě nezačne.

Víte, že…

…byl Smíchov založen původně jako průmyslová čtvrť na okraji města? Dnes už je ale součástí centrální části a velký úsek jeho území proto čeká nové využití.

Fotogalerie
21 fotografií