Lávku nechala Praha minulé pondělí uzavřít z bezpečnostních důvodů po zřícení Trojské lávky. Podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana nechalo město na základě statického posudku černošickou lávku podepřít. Počet podpor, které statik navrhl, byl ještě zdvojnásoben. 

Tím ovšem komplikace nekončí – na jaře příštího roku čekají obyvatele Černošic i Lipenců totožné problémy. Podle Hofmana totiž bude město „nuceno lávku opět uzavřít, aby provedlo nutné opravy podle požadavků statika pro udržení stavu lávky na další období“.

Starosta městské části Praha-Lipence Michal Popek s nedávným uzavřením lávky ale nesouhlasil. Podle něj to byla zbytečná panika po událostech v Troji, kde se lávka zřítila do Vltavy počátkem prosince. Praha podle starosty převzala od Černošic lávku do majetku teprve nedávno, navíc byla letos v létě částečně opravena.

15 km místo 100 m

Obyvatelům Lipenců i Černošic podle Popka její uzavření navíc způsobilo značné komplikace, lávku totiž lidé používají k cestám na vlak, na poštu i do obchodů. Náhradní trasa v blízkosti neexistuje. „Aby se lidé dostali na stejné místo, tak místo přejití 100 metrů přes lávku musí ujet přes 15 kilometrů autem,“ řekl před týdnem Popek. Někteří lidé uzavření lávky ale nerespektovali a chodili po ní navzdory zákazu.

Praha po zřícení lávky v Troji, při němž se zranili čtyři lidé, přistoupila ke kontrolám některých mostů i lávek pro pěší. Technická správa komunikací mimo jiné o víkendu kontrolovala Hlávkův most v Praze.

Příčina pádu Trojské lávky není zatím známa, určí ji znalci. Do vyšetření události byl dočasně odvolán šéf mostařů v Technické správě komunikací.