Naštvaní starostové a radní vyčítají hlavnímu městu nakládání s penězi. Tentokrát se to však dotýká všech dětí ve školách. „Tato situace je pro nás velice nepříjemná. Došlo ke zvýšení příspěvku na žáka ze strany státu, ale na městské části se zapomnělo, my nedostaneme žádné peníze navíc,“ řekl pro Blesk.cz radní Prahy 6 Jaromír Vaculík (TOP 09).

Dnes přitom podle Vaculíka pražské čtvrti doplácí na děti ve školách desítky milionů ročně, které by jim přitom měl dát magistrát. „Abychom dětem zabezpečili dobré vzdělání, jídlo, ale i například výměnné pobyty, které zlepšují jejich komunikaci v cizích jazycích, doplácíme z našich rozpočtů až desítky milionů ročně, to se děje napříč všemi radnicemi,“ uvedl dále Vaculík.

Není jediným člověkem, kterému takové jednání vadí. „Nevidíme žádný rozumný důvod, proč by magistrát tyto prostředky nepřevedl na jednotlivé městské části,“ doplnila starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09). 

„Nevíte, o čem mluvíte“

Podle náměstkyně primátorky Evy Kislingerové (ANO) si za to mohou městské části samy. „Je překvapivé, s jakou neznalostí problematiky rozpočtu pracují zástupci TOP09 pan Vaculík a paní Hujová, protože evidentně neví, o čem hovoří. Pokud komentují rozpočet, měli by vědět, že městské části od nás, tedy od Magistrátu hl. m. Prahy, dostávají peníze na provoz jako jeden „balík“ a je na jejich vedení, na co peníze použije – jestli budou víc sekat trávu, nebo jestli přidají na výuku angličtiny na základních školách,“ uvedla pro Blesk.cz. Na přímé dotazy ohledně přidělování peněz pro děti na příští rok ovšem odmítla odpovědět. 

Městské části se zároveň nebrání dokazování, kam prostředky investují. „Pokud by nám magistrát zvýšil příspěvky na děti radikálně, nemáme problém s tím dokázat v našem účetnictví, že veškeré prostředky šly opravdu do škol,“ potvrdil Vaculík. Rozpočet na příští rok bude hlavní město teprve zpracovávat, situace se tak může změnit. Podle starostů je ale smutné, že s takovým návrhem nepřijde metropole sama.