Cílem hřbitovu není mít jen ultrapěkné lavičky. Důvodem je bezpečnost. „Především bychom rádi uvedli, že se jedná o adresnou výzvu k odstranění těch konkrétně označených laviček, které jsou ve špatném technickém stavu a jako takové by mohly návštěvníky hřbitovů ohrozit,“ vysvětloval Karel Kobliha, mluvčí Správy pražských hřbitovů.

Nyní tak na řadě laviček poletují zelené kartičky. Odstraněno bude více než sto laviček, které ohrožují kolemjdoucí i samotné majitele. „Překvapilo nás, co to tady visí. Na druhou stranu je vidět, že jde o dřevo pokryté mechem. Aspoň to tu bude hezčí,“ hodnotila rozhodnutí hřbitovů paní Alena, která sem chodí za rodinou na hrob.
Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak jsou lavičky zničené. Eva Fornálová

Lavičky si mohou nájemci hrobových míst ke svým hrobovým místům umístit na základě povolení Správy pražských hřbitovů. Umístění pak bývá prověřeno, aby například rozměry lavičky nebránily v přístupu k okolním hrobům nebo v obslužnosti hřbitova při vyvážení kontejnerů se hřbitovním odpadem. 

Zajímavostí je, že řada z té stovky laviček je navíc nainstalována načerno bez schválení. Správa si však stojí za tím, že důvodem je hlavně tristní stav, který by při dosednutí mohl ohrozit zdraví návštěvníků.

Fotogalerie
19 fotografií