Kopii barokního sousoší sv. Františka Borgiáše od Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa umístí v úterý brzy ráno na Karlův most zástupci Galerie hlavního města Prahy. Galerie je správcem veřejné plastiky v Praze. Na Karlův most bude osazena kopie z dílny sochaře a restaurátora Jiřího Kačera. V úterý ráno se do středu sousoší umístí postava světce v nadživotní velikosti. Následující dva týdny ještě budou restaurátoři dělat dokončovací práce, retuše a závěrečnou konzervaci.

Ve středu dynamického sousoší je zobrazen František Borgiáš v řádovém rouchu s gestem pokory. Vpravo vedle světce stojí anděl a drží obraz s reliéfem monstrance, vlevo je sedící anděl s reliéfem Panny Marie s Ježíškem. Na bohatě sochařsky propracovaném podstavci se nachází světcovy atributy, odznaky jeho církevních i světských hodností a lebka, která připomíná pomíjivost pozemské krásy.

Dílo barokního mistra

Brokoff je spolu s Matyášem Bernardem Braunem jedním z nejvýznamnějších českých barokních sochařů. Jeho tvorba zahrnovala světské i církevní motivy. Častým tématem jeho sousoší byly různé alegorické postavy. Sousoší sv. Františka Borgiáše vytvořil Ferdinand Maxmilián Brokoff v roce 1710 na objednávku jezuitského řádu. František Borgiáš, po smrti své ženy a zajištění osmi dětí, se ve svých 40 letech vzdal všeho majetku a vstoupil do jezuitského řádu. Pro jezuitský řád je jedním z nejvíce uctívaných řádových světců.