Budou v bruslařském jízdním pruhu oválu stromy, nebo je to fata morgána a ty stromy tam nestojí?“ divil se Petr Havlíček ve facebookové skupině Letenská parta nad stromy uprostřed dráhy. Odpověď je prostá. Stromy v oválu budou.

„Již při přípravě projektu jsme se snažili maximálně omezit kácení stromů. Ve východní části, poblíž ministerstva vnitra, jsme ponechali uprostřed dráhy i tři vzrostlé lípy,“ prozradil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Od dráhy budou stromy odděleny vyvýšeným ostrůvkem, který bude mít mlatový polopropustný povrch.

Pokud máte obavy, že by kořeny stromů mohly narušit povrch dráhy, i na to magistrát myslel. „Při stavbě dráhy jsme u těchto stromů použili unikátní metodu ochrany kořenů – tzv. airspade. Kořeny nebyly při stavbě poškozeny a navíc jim byl vytvořen lépe prokořenitelný prostor,“ vysvětloval Hofman. Prorůstání kořenů do asfaltu bude bránit speciální geotextilie. „K poškození povrchu kořeny by tak nemělo dojít,“ dodal mluvčí.

Magistrát tady nyní revitalizuje Letenskou pláň. Na místě, kde byla jen křoviska a cesta, vznikne bruslařský ovál, kiosek, toalety a vyhrazená část k venkovnímu posilování. Zvelebení parku vyjde město na téměř 15 milionů korun. První etapa by měla být hotová do konce tohoto roku. Další bude následovat na jaře.

Fotogalerie
18 fotografií