Kancelář prezidenta republiky se obrátila s dotazem o zachování kontrol hned na několik bezpečnostních složek. „Oslovené bezpečnostní složky na základě analýzy aktuálních rizik i nadále doporučují pokračovat v preventivních bezpečnostních kontrolách osob, které provádí na základě svých povinností a oprávnění Policie ČR,“ uvedl Ovčáček. Všechny instituce se podle něj shodly, že bezpečnostní kontroly musí být účinné a zároveň co nejméně obtěžovat návštěvníky.

Mluvčí Hradu poznamenal, že kontroly jsou jen částí z řady technických, personálních a organizačních opatření k zabezpečení areálu. „To vše je v souladu s posilováním bezpečnostních standardů u dalších významných objektů, jakými jsou například letiště nebo objekty kritické infrastruktury v České republice,“ podotkl.

Na průběh kontroly se můžete podívat zde:

Video
Video se připravuje ...

Pronikli jsme do věznice Pankrác! Jak si tam žijí? A rozhledna v Praze, z níž není vidět. Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček

Více policistů u vstupů

Kvůli zrychlení kontrol rozhodl policejní prezident o zvýšení počtu policistů nasazených na kontrolní místa v době turistické sezony. Ovčáček si od opatření slibuje, že turisté by neměli na vstup do Hradu čekat vůbec nebo jen krátce. Právě délka front turistů byl jeden z argumentů kritiků zavedených opatření. V některých dnech v minulých měsících zástupy čekajících turistů dosahovaly desítek metrů. Podle kritiků jsou kontroly nedůstojné a Pražský hrad neochrání.

Posílení přibližně o devět policistů se bude týkat především doby, kdy na Hrad míří nejvíce turistů. Největší nápor návštěvníků Pražský hrad zaznamenává v létě a o víkendech mezi 09:00 a 14:00.

Ovčáček poznamenal, že zároveň se vybírají technické prostředky, které by kontroly „dále zrychlily a zpříjemnily“. Už byla například obnovena část kamerového systému. Hrad dostal na posílení bezpečnosti od ministerstva obrany 100 milionů korun, další peníze čerpá z vlastního rozpočtu.

Pražský hrad by měl být nově vybaven také „protiteroristickými“ odpadkovými koši. Zakázku asi za dva miliony korun bez DPH, jejíž součástí je i dodávka dalšího vybavení jako lavičky a stojany na kola, vypsala Správa Pražského hradu.

Fotogalerie
5 fotografií