V Praze 8 se nachází další podchod, který pro místní obyvatele nemusí být synonymem odpudivého místa, jež je nutné urychleně projít a ideálně se při tom ani nerozhlížet. Řeč je o prostoru pod silnicí v lokalitě tramvajové zastávky Štěpničná.

Na místě je téměř hotové rozsáhlé výtvarné dílo, které vyobrazuje panelové domy, na kterých se nacházejí exotická zvířata, cizokrajně vypadající lidé a další motivy.

„Šlo mi o prolnutí dvou světů, tedy šedivého betonového sídliště se světem bující vegetace brazilské džungle. Některé vyobrazené paneláky jsem se snažil vystihnout do podoby těch, které jsou na Ládví,“ prozradil redakci Blesk.cz autor vznikajícího uměleckého díla Bohdan Dušek.

Ten se při vybírání inspiroval i hudbou, konkrétně skladbou „Concrete Jungle“ od Boba Marleyho, což v překladu znamená „betonová džungle“.

Přes dva měsíce práce

Betonově přírodní džungle na stěnách místního podchodu vzniká zhruba 60 dní. Podle autora by mohlo být hotovo do konce května, nejpozději během první poloviny června letošního roku.

Motivy na stěnách vyobrazují prolnutí betonové džungle s tou opravdickou, ve které bují vegetace.
Autor: Daniel Vitouš

Bohdan Dušek volil pro malování po místních stěnách syntetické barvy. „Začínali jsme na začátku jara, kdy v noci ještě mrzlo. Původně jsem chtěl použít vodou ředitelné barvy, ale ty by mohly z místních dlaždiček slézt. Takový povrch barvy vůbec nenasává, chová se jako sklo,“ vysvětlil k technickému zpracování autor projektu.

Problémy se sprejery

Dokončení výtvarného vyobrazení „dvojí džungle“ v průběhu jara komplikovali místní sprejeři. „Stávalo se, že jsme si připravili plochu, a hned další den tam byly obrovské graffiti, což nás zpomalovalo. Za poslední dobu už se uklidnili a přestali nám na stěny čmárat,“ uvedl Bohdan Dušek.

Podívejte se, jak to v podchodu nově vypadá:

Realizace úpravy podchodu nedaleko stanice metra Ládví probíhá na popud místní radnice. Ta si aktivitu sprejerů uvědomuje, a tak dojde k natření malby speciálním nátěrem, díky kterému bude odstraňování dalších případných graffiti jednodušší.

Zkulturnění tohoto místa navazuje na předchozí iniciativu, během které došlo k obdobnému vymalování podchodu u metra Ládví. Tam se objevilo výtvarné dílo s názvem Pandemie, které mělo podle radnice pozitivní ohlasy od místních obyvatel. Městská část proto chce v nastoleném trendu pokračovat a upravovat další nevzhledné plochy na svém území.

Prohlédněte si fotografie uměleckého díla v podchodu na území Prahy 8:

Fotogalerie
20 fotografií

Pěkně vymalovaný je i podchod u Muzea. Jeho autorem je umělec Dalibor Vybíral. Na reportáž se podívejte v tomto díle Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Sochu sv. Václava odvezli z Prahy: Co bude na Václaváku? A Dalibor zkrášluje ošklivá místa Matěj Smlsal, David Vaníček