„První zmínky o kapli pochází z pobělohorské doby. Poté jí v 18. století vdechli novou tvář v pozdě barokním stylu, který můžeme vidět až dodnes. Na konci 19. století byla pak znovu opravena, a dokonce vysvěcena. Poslední opravy se datují do 80. let minulého století,“ popsal historii místa ředitel Novoměstské radnice Albert Kubišta.

Zanedbaný stav kapličky tak donutil Novoměstskou radnici k rekonstrukci. Ta se konala zhruba od října loňského roku do letošního března. „Samozřejmě to nebylo v kuse, jelikož nemohla být Novoměstská radnice po celou tu dobu uzavřená,“ vysvětlil ředitel.

Vzácné fresky zakryli

Při rekonstrukci dokonce restaurátoři objevili i vzácné fresky, které vyčnívaly z původní bílošedozlaté fasády. „Jelikož byly ale ve velice špatném stavu, tak jsme je zakonzervovali a překryli novou fasádou. Tudíž jsou stále zachované, ale pouze překryté,“ uvedl Albert Kubišta.

Kromě unikátních fresek se v kapli vyjímá i malovaný strop, který představuje alegorii práv a spravedlnosti. To poukazuje na původ místa, kde v dřívějších dobách zasedal soud. „Posledním pozoruhodným objektem jsou čtyři zlaté maskarony, plastické zdobné motivy lidských tváří, které původně působily zašlým dojmem. Když jsme je ale oprášili, zjistili jsme, že jde o krásné zlaté hlavy připomínající čtyři roční období,“ dodal ředitel Novoměstské radnice.

Kaple Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava bude nyní sloužit ke svatebním obřadům, společenským akcím a nejrůznějším setkáním až pro 30 lidí. „Zrovna se to sešlo tak, že je uzavřená Staroměstská radnice, se kterou vždycky tak trochu soutěžíme. Proto se nám hodí, že když se bude chtít někdo podívat na radnici, může přijít k nám,“ sdělila vtipně starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). Z Novoměstské radnice si také nejen Pražané mohou užít krásný a neotřelý výhled na Prahu. Pokud si ho i vy budete chtít užít, musíte vyšlápnout 221 schodů.

Podívejte se, jak kaple vypadá:

Fotogalerie
16 fotografií