„Celý život žiju v Praze a musím říct, že jsem tu nikdy nebyl,“ říká knězi kostela sv. Apolináře na Albertově jeden z prvních návštěvníků. Právě z toho důvodu Noc kostelů vznikla. Lidé si mohou prohlédnout místa, kam se často nedostanou. Svatý Apolinář v sobě přitom skrývá mnoho tajností.

Kostel s italskými kněžími

V kostele působí tři kněží z Itálie, což je v Praze výjimkou. „Jsme tady nyní tři, já jsem sem přijel jako druhý už před třinácti lety a později sem dorazil i můj další kolega,“ říká redaktorovi Blesku Andrea Barbero. V Česku se mu podle jeho slov líbí. A ačkoli je naše republika podle mnohým průzkumů nejateističtější v Evropě, nevnímá to jako problém.

„Pokud bych to srovnal s Itálií, tak mladí lidé to berou v zásadě stejně. Spíše je problém v rodinách, protože si drží odstup. A někdy berou jakoukoli církev jednoduše jako sektu, i když v kostele nikdy nebyli,“ pokračuje pro Blesk.cz.

První „babybox“ v Praze

Kostel je zajímavý i historicky. Roku 1789 byla v budově bývalého kanovnického domu otevřena veřejná porodnice. Docházelo zde také k anonymním porodům a zřízen zde byl také nalezinec. Ten bychom mohli přirovnat k nynějším babyboxům, protože do nalezince ženy odkládaly své děti v případě, že se o ně nebyly schopné postarat. „Dokonce tu máme i na obrazu těhotnou Pannu Marii. To se moc často nevidí, stala se takovým symbolem pro náš kostel,“ říká Blesku dále Barbero.

Obraz znázorňuje těhotnou Pannu Marii
Autor: Tadeáš Provazník

Střed kříže v plánech Karla IV.

Při pohledu na Prahu je kostel svatého Apolináře navíc středem kříže tvořeného z pěti novoměstských kostelů, založených Karlem IV. Z výšky je zde znatelná spojnice kostela sv. Kateřiny a kostela Zvěstování Panny Marie Na Slupi, kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého a kostela Panny Marie Na Slovanech, ramena se protínají právě v kostele sv. Apolináře.

Věže kostelů Na Trávníčku, Apolináře, Kateřiny stojí v jedné linii a mají také stejnou architekturu. Podle historiků tak byla poloha všech kostelů plánována již v původním návrhu města. „Je to taková zajímavost v našem kostele,“ říká pro Blesk.cz Barbero a dodává: „V Česku se mi líbí, pracuji v katolické zdravotní škole v Ječné ulici a probíhá zde mnoho setkání s lidmi. Jsme tu hodně pro studenty a specifikem tohoto kostela je, že se tu schází lidé nejvíce z italské comunione e liberazione.“

Fotogalerie
11 fotografií