„Pokud si pacient zvolí konkrétního lékaře k provedení zdravotního výkonu, musí sdělit tuto žádost svému ošetřujícímu lékaři ve FNKV nebo může kontaktovat přímo dotčeného lékaře, který ho bude informovat o dalším postupu, včetně výše a času provedení platby,” řekl Blesk.cz Lukáš Matýsek, tiskový mluvčí FNKV.

Ale není lékař jako lékař. Pokud si vyberete pro chirurgický výkon samotného přednostu kliniky či primáře, sáhnete si hlouběji do kapsy. Za operaci si totiž účtují 15 tisíc. Bude-li vám sympatický běžný lékař, zaplatíte „pouze” 5 tisíc. Ceník Chirurgické kliniky k nahlédnutí najdete zde.

Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady si pacienti mohou zvolit lékaře pro operativní výkon za poplatek. Lidé ale této varianty využívají minimálně.
Autor: Archív: FNKV

„Pacientům, kteří si za poplatek zvolí lékaře dle svého přání, nebudou poskytnuty žádné výhody,” uvádí Matýsek. Znamená to, že přednostní termín operace ani nadstandardní materiály či jiné výhody vás nečekají. V případě, že by se operace neuskutečnila, o peníze pacient nepřijde, nemocnice vrátí plnou částku účtovanou za výkon.

Lidé o nadstandardní službu zatím nemají zájem  

O tuto službu je ze strany pacientů ve FNKV ale minimální zájem, přestože ji nabízí hned několik klinik.

„Fakultní nemocnice Královské Vinohrady umožňuje tuto volbu k prováděným výkonům ve specializaci chirurgických oborů na těchto klinikách: Chirurgická klinika, Klinika plastické chirurgie, Ortopedicko-traumatologická klinika klinika, ORL klinika, Kardiochirurgická klinika a Urologická klinika,” dodává Matýsek.