Několik pražských provozoven, které patří do sítě míst bez násilí a nenávisti, takzvaných HateFree Zone, v noci na neděli 24. dubna čelilo nájezdu vandalů. Ti na výlohách a fasádách nenechali místo suché. Rudé neonacistické symboly a vyhrůžky neminuly například restauraci Mamacoffee, La Bibiche nebo Café V lese. „Vypadá to, že jde o cílený útok na naše HateFree zóny,” uvedla pro Blesk.cz Marie Škardová z organizace HateFree.

Ředidlo a hadr na symboly platí

Už v neděli dopoledne na sociální síti Facebook ale kavárník a pražský umělec Ondřej Kobza svolal akci s názvem »Čištění výlohy v Café v Lese«. Vyzval tím všechny dobrovolníky, aby v pondělí od 15 hodin pomohli z Café V lese rudé nápisy a symboly odstranit.

Na místo dorazila dnes i primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová (ANO), aby vlastnoručně pomohla s mytím posprejovaných zdí.„Já jsem se o tom dozvěděla včera, když mi volal Ondra Kobza, že se něco takového stalo, a tak jsme se s přáteli rozhodli, že musíme nějak pomoci. Naším úkolem teď je, abychom vysvětlovali společnosti, že takovéhle útoky přispívají k nesnášenlivosti a my přece nechceme, aby se lidé nenáviděli a to i přesto, že mají jiné názory. Je důležité, aby spolu vycházeli a mluvili a v dialogu nacházeli společné porozumění,” dodala Krnáčová.

Z fasády Café V lese zmizely neonacistické symboly a výhrůžky.
Autor: Zuzana Kábelová

Dalších útoků se Ondřej Kobza nebojí

„Určitě jsem v šoku a je to nepříjemné už kvůli majiteli domu, který může mít obavy, protože to je už starší pán. Je to prostě nepříjemné jistě i pro sousedy, kteří nevědí, co se děje. Já osobně se nijak dalších útoků nebojím, pro mne je to skoro jako nějaké vyznamenání, protože jsem vždycky chtěl mít kavárny, které mají určitý přesah a které nejsou pouze o pití piva, ale o tom, že se zde scházejí lidi, kteří našli třeba něco, jak to své město vylepšit,” řekl Ondřej Kobza, majitel Café V lese.

„Očekáváme, že se tato akce dostane do paměti lidí, je to jiné, než kdybych sem pozval nějakou firmu, aby to vyčistila. Tím, že jsem pozval paní primátorku a přátele, a vše uděláme vlastníma rukama, tak je to symbol, který se lidem více dostane pod kůži,” dodává Kobza.

Video
Video se připravuje ...

Prostě to uklidíme! Krnáčová a Feri: Ředidlem čistili spoušť po extremistech. Zuzana Kábelová

Akce se zúčastnil i teplický teplický radní za TOP 09 Dominik Feri, který mimo jiné zahrál na piáno. 

Policie sprejerství prošetřuje

„Celou věc jsme zadokumentovali prostřednictvím kriminalistů stálé výjezdové skupiny, kdy tam jednoznačně vyvstává minimálně podezření trestného činu poškození cizí věci v tomto případě s největší pravděpodobností sprejerství,” uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.