Modrý kontejner evokující návěs stojí na Moravském náměstí naproti Moravské galerii. „Návštěvník je vržen do situace uvnitř kamionu, ve kterém cestuje několik desítek lidí a on je jeden z nich. Vidí postavy ostatních, slyší autentický zvuk a problesky světla znázorňující pohyb vozidla. Všude jsou tašky, lidé leží na zemi,“ popsal Blesk.cz autor nápadu Lukáš Houdek.

Do kontejneru vás zavřou na neurčitou dobu, protože ani skuteční běženci netuší, kdy se kamion otevře. V Brně záleží na rozhodnutí kustoda, jak dlouho vás tam nechá, většinou však několik minut.

Lidé vycházejí z kontejneru s pocity stísněnosti. „Pro některé je nejhorší tma a anonymita postav, pro jiné těžký vydýchaný vzduch a horko, pro ostatní nepříjemný zvuk a vibrace. Většinou se ale všechny vjemy mísí,“ řekl Houdek.

Podívejte se, jak to uvnitř kontejneru vypadá. Tento stojí na výstavě v Bratislavě:

HopeTour (dokumentace) from Lukáš Houdek on Vimeo.

Houdek sestavoval instalaci uvnitř kontejneru na základě vyprávění lidí, kteří takovou cestu skutečně zažili. Chce, aby si návštěvníci položili otázku, zda uprchlíci cestu v takových podmínkách absolvují z rozmaru, nebo zda k tomu mohou mít závažné osobní pohnutky, například víru v lepší život.

„Tato instalace HopeTour reaguje zejména na zlehčování a zpochybňování fyzické i psychické náročnosti cesty lidí, kteří do Evropy přicházejí za lepším nebo bezpečnějším životem. Někteří totiž vnímají rozhodnutí lidí opustit svůj život a blízké jako pouhý vrtoch, ve svých komentářích se navíc nezdráhají používat četné dehumanizující formulace,“ dodal Lukáš Houdek.

Zažít pocity jako v kamionu plném uprchlíků můžete na Moravském náměstí každý den od 11 do 20 hodin, a to až do 2. června. Vstup je zdarma.

Podívejte se, jak kontejner v Brně vypadá:

Fotogalerie
7 fotografií