Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Brána pro migranty jako za nacistů? Aktivisté poupravili vchod do Drahonic

Autor: sou - 
23. února 2016
18:55

Detenční zařízení pro běžence v Drahonicích se opět dostalo do hledáčku umělců. Po vystřiženém srdci z pletiva prošla tentokrát úpravou vstupní brána. Aktivisté sem umístili heslo „Štěstí je volba“, které odkazuje na nápis „Prací ke svobodě“. Tedy na známé heslo z nacistických koncentračních táborů. Brána je nyní součástí výstavy HateFree.

Členové umělecké skupiny Nová věčnost umístili bránu s nápisem „Štěstí je volba“ před vstup do detenčního zařízení v polovině ledna. Heslo podle nich odkazuje na známý nadpis nad branou koncentračních táborů „Arbeit macht frei“, který v překladu znamená prací ke svobodě.

Celá akce před vstupem do detenčního zařízení v Drahonicích prý netrvala ani minutu. „Policie o tom ví, nicméně se nejednalo o žádnou demonstraci nebo o nějaký protest. Nikdo se na místě neprojevoval. Přinesli transparent, vyfotili se s ním, stáhli ho a odjeli,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Před bránu vyšla i policie, ale umělci odjeli, než k nim hlídka došla. Cizinci v objektu ani nic nepostřehli. „Kdyby ale současný systém měl hesla, zněla by asi takto: ‚Štěstí je volba!, Všichni jsme konkurenti!, Jak si kdo ustele, tak si lehne!, Flexibilitou k uplatnění na trhu práce!, Privatizace, Gentrifikace, Prosperita!, Svobodný trh – svobodný člověk!, Padl? Nech ho ležet, investuj odpovědně!, Každý svého štěstí strůjcem‘,“ upřesnil jeden z členů i na svém profilu na sociální síti. Brána je nyní součástí výstavy HateFree v Centru současného umění DOX. 

Předevčírem členové umělecké skupiny Nová věčnost (Helena Sequens, Adam Stanko, Pavel Karous) v rámci performance...

Zveřejnil(a) Pavel Karous dne 21. leden 2016

Srdce z plotu v Drahonicích 

Drahonice se do hledáčku umělců nedostaly poprvé. Členové jiného seskupení ještě před otevřením areálu vystřihli srdce z pletiva plotu kolem areálu, které pak dražili na svých webových stránkách. Seskupení De-fence přirovnalo detenční zařízení pro běžence také ke koncentračním táborům. Se zadržovanými lidmi se mělo jednat ještě hůř než s vězni. Vydražené peníze měli věnovat těm, kteří se podle umělců s xenofobní imigrační politikou tohoto státu setkávají.

„Bylo to v době, kdy zařízení ještě nebylo otevřené a nebyli tam žádní lidé. Zjistilo se to při kontrole areálu. Oprava se tak uskutečnila ještě před navezením nelegálních migrantů do zařízení v Drahonicích,“ upřesnila pro Blesk.cz už v té době Rendlová.