23 tisíc odtažených vozidel

„Odtáhli jsme asi 23 tisíc vozidel za loňský rok, což je o 4 tisíce méně než v předešlém roce. 16 tisíc odtahů bylo provedeno z vyhrazeného stání a zbytek odtahů tvořily překážky na pozemních komunikacích,” uvedl v chatu šéf pražské městské policie

4 tisíce zvířat v útulku z toho 2 tisíce psů 

Pražská městská policie  je provozovatelem a správcem útulku pro opuštěná zvířata. Ročně útulky projde 4 000 zvířat. Konkrétně loni se do útulku dostalo 2 000 psů a téměř 85% jich strážníci vrátili jejich majitelům.

Do útulků městské policie se ročně dostane na 2 000 psů.
Autor: Městská policie hlavního města Prahy

8 tun uhynulých zvířat

Věděli jste, že se Městská policie Praha zajišťuje i o svoz uhynulých zvířat? V roce 2015 městská policii odvezla k likvidaci přes 8 tun uhynulých zvířat.

4 658 přestupků 

Za loňský rok městská policie řešila 4 658 přestupků znečištění veřejného prostranství odhozením nedopalku, což je o 43% více než v roce 2014.

1 000 oznámení denně

Na linku 156 denně volá 1 tisíc lidí.

100 fyzických útoků

Strážníci řeší nejen útoky lidí mezi sebou. Kolikrát jsou terčem fyzického napadení i oni sami. Každý rok Městská policie Praha řeší kolem stovky fyzických útoků na strážníky. 

Pokuta až 2 000 Kč

Za propadnutý lístek za oknem automobilu, může řidiči strážník městké policie udělit pokutu do výše až 2 000 korun. Přestupek lze vyřešit i domluvou nebo postoupením správnímu orgánu.

20% žen

Mužů u městské policie pracuje více než žen. „U městské policie máme asi 20% žen, pohlaví pro nás není rozhodující,” prozradil Šuster. 

4 500 přednášek

Pražští strážníci provádějí v mateřských, středních i vysokých školách preventivní programy. V loňské roce provedli přes 4,5 tisíce přednášek.

230 strážníků chybí

Městská policie Praha se potýká s nedostatkem strážníků. V ulicích Prahy chybí kolem 230 strážníků. Největší nedostatek je na Praze 1, 2 a 3.

28 až 30 tisíc korun

„Nabízíme nástupní plat po přiznání všech benefitů 28 až 30 tisíc korun,” uvedl šéf Městské policie Praha Eduard Šuster. 

100 strážníků

Městská policie Praha před třemi lety začala spolupracovat s Českým národním registrem dárců dřeně. Během této doby vstoupilo do registru přes 100 strážníků. Kostní dřeň daroval i šéf pražské městské policie Eduard Šuster.

Jsou Pražané práskači? 

V úterý 29. března odpovídal na chatu Blesk.cz/regiony/Praha šéf pražské městské policie. Mimo jiné „prásknul”, že Pražané na sebe bonzují jako za komunismu.

Stává se, že na sebe lidi bonzují? Jako kdysi za komunismu...třeba, že jim pod okny stojí auto na modré ačkoli vědí, že nemají na skle vylepenou "povolenku"? (Karel Tománek)

„Dobrý den, ano stává. A velmi často,” řekl v chatu šéf městské policie.

Hrozí Praze teroristický útok? 

Pražany také zajímalo, zda jestli je důvod se bát teroristického útoku.

Myslíte si, že je důvod bát se teroristického útoku tady v našich končinách, když tady v Česku žádný teroristický útok z řad přistěhovalců v minulosti nikdy nebyl? Děkuji za odpověď. (Leona Fialová)

„Dobrý den, myslím si, že je dobré být obezřetný a všímavý ke svému okolí,” prozradil Šuster.

Žralok ve Vltavě

Lidé na chatu také zajímalo, u jakých kuriozních případů strážníci zasahovali.

Jaký nejkurioznější případ, ke kterému vás volali, si pamatujete? Co vás pobavilo a nebo naopak tady v Praze překvapilo? (Aneta)

„Dobrý den, odchyt živého krokodýla z bazénu na Praze 9 a žraloka ve Vltavě,” odpověděl v chatu Eduard Šuster.

Strážníci městské policie chytali krokodýla v bazénu.
Autor: profimedia.cz

Vtípky o policistech

Slovo padlo i na vtipy o policistech.

Dobrý den, vadí Vám, že v Čechách jsou policajti spíše terčem vtipů a posměchu? Jaký je Váš názor? (Lucie)

„Dobrý den, ano velmi mi to vadí,” řekl v chatu šéf pražských strážníků.

Chat s ředitelem ROPID

Série chatů a rozhovorů s lidmi, kteří řídí Prahu pokračuje i zítra. Ptejte už dnes na to, jak cestovat s kolem v pražské MHD, zda se změní jízdní řády nebo kde zmizí zastávky. Petr Tomčík, ředitel ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy) bude odpovídat už zítra, 30. března od 9:30