Sezona samosběru jahod je zahájena! Sladké červené plody, jež dozrávají s blížícím se létem, je možné si nasbírat i v Praze. Úrodu poznamenalo květnové počasí, které bylo nejchladnější za posledních 28 let – v pražském Klementinu naměřili průměrně 13,9 stupně Celsia. Část úrody pomrzla, pěstitele trápí ale také sucho.

Kam na samosběr

Schwenk jahody v Uhříněvsi

„Letošní úroda jahod je bohatá, ale je bohužel velké sucho. Kdyby se dalo objednat trochu deště, bylo by to lepší,“ uvedla v nadsázce spolupracovnice společnosti Schwenk jahody, která má své plantáže v Uhříněvsi.

Právě tam je možné si jahody nasbírat už od středy. Plantáž je zpřístupněna od 8 do 20 hodin, přičemž cena samosběru jahod je 60,- Kč za 1 kilogram. „Očekáváme, že by samosběr měl trvat čtyři týdny, ale těžko předjímat. Lidé sem jezdí hojně a může se třeba stát, že do tohoto víkendu budou jahody pryč. Další ale samozřejmě zrají a uzrávají,“ dodala.

Berry Servis v Břežanech

Vlastnoručně si nasbírat jahody mohou lidé i v jahodárně Berry Servis v Břežanech, které leží u Českého Brodu, zhruba deset kilometrů od Prahy. Samosběr tam začal už 3. června, za kilogram pracovití milovníci sladkých plodů zaplatí 55 korun. Pole je zpřístupněno každý den od 8 do 18 hodin.

Jahodárny v Kunraticích

Koupit pražské jahody je možné i v Kunraticích. Firma Kunratické jahody zahájila prodej začátkem června. Za kilogram jahod lidé zaplatí 92 korun, prodávají se v areálu Růžové školky u Šeberáku. Termíny samosběru zatím nejsou ohlášeny.

Podobně je na tom i jahodárna Jahody Kunratice, jež prodává své jahody tradičně ve stánku u kostela sv. Jakuba v Kunraticích, a to denně od 7:30 do vyprodání zásob, kilogram jahod pořídíte za 98 korun. Tatáž firma nabízí jahody i na farmářských trzích na Kubánském náměstí či na Náplavce, tam za 1000 gramů zaplatíte 118 korun. „V současném okamžiku samosběry neprobíhají, informace o konání nejbližších samosběrů budeme upřesňovat vždy nejpozději jeden až tři dny před jejich konáním,“ uvedli majitelé. Samosběr loni vyšel na 48 korun za kilogram.

Fotogalerie
4 fotografie