Že by se do ulic Prahy vracely reklamní sloupy? Jenom částečně. V hlavním městě se sice na několika různých místech objevily nové plakáty, upomínku na blížící se koncert nebo promítání filmu na nich ale kolemjdoucí nenajdou.

Místo toho je čeká pohled do historie. Sloupy totiž slouží jako „nosiče“ pro výstavu o únoru 1948, kterou v rámci čtyřdílného cyklu pořádá Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Reklamní sloup pro uspěchané

Proč ale ústav zvolil pro první část výstavy tak neobvyklý prostor? „Naším cílem je zaujmout i ty, kteří nemají čas nebo chuť navštěvovat rozsáhlé výstavy či odborné konference, které ÚSTR také pořádá. Téma převzetí moci komunisty v roce 1948 je velmi důležité, proto se snažíme přiblížit ho potenciálním zájemcům o historii co nejvíce možnými způsoby,“ vysvětluje náměstek ředitele ústavu Ondřej Matějka.

Video
Video se připravuje ...

Výstava připomíná propagandu v roce 1948. Eva Fornálová

Kolemjdoucí si mohou prohlédnout propagandistické materiály, kterými komunistická diktatura po desetiletí oslavovala převzetí moci v únoru 1948. Plakáty obsahují nejen informace o počtu obětí komunistických perzekucí, ale také texty kritiků režimu, pronásledovaných a vězněných za své názory.

K projektu se připojil také Úřad vlády, jenž výstavě poskytl plochu před Lichtenštejnským palácem. „V letošním roce si připomínáme nejen 100. výročí založení Československa, ale také roky 1948 a 1968, které výrazně změnily osud Československa,“ uvedl vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin.

Místa, kde sloup najít

Výstavní sloupy stojí na čtyřech místech v Praze: na rohu Laubovy ulice na náměstí Jiřího z Poděbrad, ve Štefánikově ulici na Smíchově před kostelem sv. Václava, na Vítězném náměstí v Dejvicích na prostranství s farmářskými trhy a u Lichtenštejnského paláce na Kampě. Sloupy budou na těchto místech až do 21. března.

Fotogalerie
13 fotografií