Letošní ročník Signal festivalu vytvořil kategorii Signal Calling, do které se mohl přihlásit se svým návrhem kterýkoli umělec s chutí stát se součástí světelného festivalu. „Zahrnuje tři instalace mladých, perspektivních umělců z České republiky. Z toho jsou dvě interaktivní,“ sdělila Andrea Bezdíčková za Signal festival.

Právě z nové sekce jsou organizátoři nejvíce nadšení. „Jsme moc rádi, že se nám sekci podařilo vytvořit, protože podpora lokálních umělců je jedním z našich cílů… Dále se my sami těšíme na 3D videomapping, který se bude opět odehrávat na Tyršově domě,“ svěřila Bezdíčková.

Interaktivní instalace budou letos dvě. Obě právě z nové sekce. Tou první je takzvané HEARDT, což je projekt čtveřice mladých umělců z Čech – studentky pražského gymnázia Anny Feyrerové, filmařky Báry Anny Stejskalové, jejíž studentský film Rybáři právě teď objíždí mezinárodní festivaly, světelného designéra a zakladatele uměleckého kolektivu Blok_4 Tomáše Bukáčka a specialisty na IT a počítačovou grafiku Richarda Dobřichovského.

Vstup do srdce a centra dění

Heardt tady ale nebude mít premiéru. Srdce s pianem uvnitř vzniklo v roce 2016. Od té doby sklízí úspěchy po celém světě. „Letos jej mohli vidět návštěvníci festivalu Burning Man… Na Signal festivalu ho lidé budou moci vidět v Haštalské ulici,“ prozradila mluvčí festivalu.

A pokud se nespokojíte se srdcem, vydejte se na Ovocný trh na instalaci Anonymous Illusion od studentů ateliéru intermédií na AVU. Ti připravili prostor, jehož drobný interiér vyvolává klamný dojem intimity a anonymity. Diváka přitom snímá několik kamer, které ho živě přenesou na velkoformátové plátno v nadživotní velikosti. A kromě obrazu dojde i k přenosu zvuku. Na chvilku se tak stanete středem svého vesmíru, kdy vás budou sledovat stovky lidí.

Signal festival má letos dvě interaktivní instalace.
Autor: Signal festival

Nová místa i trasy

Letošní ročník nabídne na dvacet instalací. Pro velký úspěch vymysleli organizátoři hned dvě trasy. Ta rušnější trasa povede centrem přes Kampu, Staré a Nové Město po 15 místech. Trasa Vinohrady pojme jen pět instalací. Bude komornější a klidnější. Ideální, pokud se chcete vyhnout davům, ale zároveň vidět i zajímavé instalace festivalu.

Z předešlých let zůstane zachována projekce na Tyršově domě, v parku Kampa, Cihelné, Colloredo-Mansfeldském paláci, Klementinu, ač v něm využijí organizátoři jiné prostory než loni, Staroměstském náměstí, náměstí Republiky, náměstí Míru a náměstí Jiřího z Poděbrad.

Nově se tak v rámci Signal festivalu vydáme do prostor centra Haštalská, Anežského kláštera, na Hybernskou, Ovocný trh, do budovy paláce U Stýblů a DUP39, do sadů Svatopluka Čecha a do Riegrových sadů, ve kterých využije Signal festival i TJ Sokol Vinohrady.

Fotogalerie
24 fotografií