Výstava zahrnuje 19 děl od devíti mladých tvůrců z ateliéru sochařství Lukáše Rittsteina pražské AVU. Hlavní část výstavy je ve středním pruhu v horní polovině náměstí. Nacházejí se na chodnících, ale také v upravených keřích. Ty však někteří lidé kvůli vidině zajímavých fotografiím proskakovali, což se kolemjdoucím nelíbilo. Podle pořádajícího Sdružení Nového Města pražského je na Václavském náměstí málo soch a chtějí veřejnosti představit práci nejmladších tvůrců.

„Václavské náměstí je jakási aréna reality, rychle ukáže, jaká věc je schopna se prosadit, žít sama o sobě bez vysvětlivek a obohatit prostředí. Tato nesmírně důležitá zkušenost je pro mladé sochaře zároveň výjimečnou příležitostí představit se široké veřejnosti,“ říká o výstavě a svých studentech Lukáš Rittstein, vedoucí sochařského ateliéru.

Nahota a šikana

Velká část z vystavených soch je velice abstraktní. Najdete tu sochy nahých žen nebo lopaty, které podle své tvůrkyně šikanují další „menší“ lopaty. Asi nejrozporuplnější sochou je fialovo-růžová opice, která stojí uprostřed všech ostatních.

Sdružení Nového Města pražského vzniklo před 12 lety a podle radnice funguje jako jedno z nejlepších v celé městské části.

Cestovatel a spisovatel

Rittstein je známý svými abstraktními i realistickými sochami. Rittsteinovou sochařskou tvorbou prostupuje dialog mezi různými sochařskými přístupy a materiály. Veliký vliv na Rittsteinovo dílo měly jeho cesty na Papuu-Novou Guineu v letech 1997 až 2008, které podnikl s malířkou a fotografkou Barborou Šlapetovou.

Za své dílo získal Cenu Jindřicha Chalupeckého (1999) určenou mladým talentovaným umělcům a také cenu Magnesia Litera (2005) za knihu, kterou napsal společně s Barborou Šlapetovou Proč je noc černá.

Fotogalerie
14 fotografií