V Praze právě začala výstava o uprchlické krizi. Návštěvníci Galerie NTK v Národní technické knihovně uvidí tři desítky děl od celkem 27 českých i zahraničních autorů, kteří se svými výtvory snaží na palčivé společenské téma současnosti upozornit.

Raritou celé akce je kontejner, do kterého mohou lidé vlézt a na vlastní kůži si tak vyzkoušet, jak se uprchlíci při cestování v těchto přepravních boxech cítí.

„Jde o změněnou podobu výstavy, která se loni uskutečnila v Bratislavě a zaměřuje se na střední a východní Evropu. Není tolik o tom, jak se cítí utečenci, kteří k nám dorazí, ale spíše o tom, jaký k nim má česká a slovenská společnost vztah. Pokoušíme se udělat z neznámého známé a lidem zprostředkovat zkušenost s utečenci," uvedla kurátorka výstavy Lenka Kukurová.

Zavinovačky a vesty

Mezi vystavovanými kousky se nachází také exponát, který je složený z desítek oranžových kombinací zavinovačky a plovací vesty, čímž dílo odkazuje na tragické případy utonutí uprchlíků ve Středozemním moři.

V Národní technické knihovně v Praze probíhá výstava věnovaná uprchlické krizi.
Autor: ČTK/Kamaryt Michal

Lidé na výstavě uvidí také výtvarná díla, například portréty reálných uprchlíků v kombinaci s vyobrazením negativních reakcí části české veřejnosti.

„Vystavující umělci a umělkyně nejsou odborníky na uprchlickou problematiku, nicméně vyjadřují svoje subjektivní pocity a názory a dostávají se do dialogu s názory publika,“ uvádí dál kurátorka.

Výstava bude v Národní technické knihovně otevřená do konce března, v jejím průběhu dojde také na doprovodný program pro veřejnost, školy a samotné uprchlíky.

Podívejte se, jak to na výstavě vypadá:

Fotogalerie
7 fotografií