Handicapovaní lidé se stále více začleňují do společnosti a v průběhu let mají možnost absolvovat spoustu aktivit, které byly v minulosti nemyslitelné. Dalším krůčkem se teď stala příležitost pozorovat hvězdy a sledovat dění ve vzdáleném vesmíru.

Hvězdárna v Ďáblicích instalovala speciální plošinu, která dokáže vozíčkáře dopravit přímo k dalekohledu. Došlo také na úpravu samotné pozorovací techniky.

„V České republice, i jinde v Evropě, pokud víme, je to ojedinělá záležitost. Využili jsme podmínek, které nám vytvořili zakladatelé hvězdárny, kteří sem instalovali dalekohled se speciální Coudé montáží, která je vhodná pro použití tělesně postiženými,“ řekl zástupce ředitele Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy Jan Šifner.

Novinku uvítala také Národní rada osob se zdravotním postižením. „Lidé se zdravotním postižením mají stejné zájmy jako ostatní. Já sám jsem amatérský pozorovatel hvězd. Věřím, že i mnoho lidí uvítá to, že se může podívat pořádným hvězdářským dalekohledem na hvězdárně, mít k tomu ještě odborný výklad a lidé se sem naučí jezdit,“ uvedl předseda rady Václav Krása.

Nová technologie pro tělesně postižené stála 2,5 milionu korun. Hvězdárna chce v modernizaci pokračovat také příští rok, kdy má dojít k vylepšení promítací techniky v projekčním sále, a před budovou se objeví trojrozměrné venkovní exponáty. Počítá se také s dalším posunem z hlediska bezbariérovosti areálu.