Stříbrohřbetého samce gorily nížinné, který se narodil v německé Zoo Frankfurt a do Prahy přicestoval v roce 2003 z britské Paignton Zoo, čeká k jeho jubileu oslava. Chovatelé mu v Pavilonu goril předají dort plný vitaminů dnes ve 14:30. „Dostane třípatrový dort ze zeleniny a ovoce,“ prozradila pro Aha! mluvčí zoologické zahrady Hana Matoušů s tím, že Richarda čekají ještě dva menší dárky. Také dobroty, jelikož jídlo miluje.

Podle zooložky Romany Anděrové oslavenec velmi rád jí a bravurně umí pít z láhve. Když se v expozici objeví něco dobrého, nabere si co nejvíc do každé ruky, do nohou, do klína a uklidí se stranou, natočí se ke světu zády a vše si v klidu vychutnává. Přiblížit se k němu, si v takové chvíli troufnou jen kojená mláďata. „Těm to dovolí, jelikož nehrozí, že by mu mohla něco sníst,“ vysvětlila Anděrová.

„Je krásný, inteligentní, pohodový. Je vládcem, který ví, kdy má zasáhnout, aby byl ve skupině pořádek,“ popsala Richarda zooložka. Prý ho dokážou vyvést z míry jen změny. Také nemá rád, když se mu někdo příliš vměšuje do jeho světa. V takových případech umí pořádně zařvat.

Zato jako otec je něžný a trpělivý. Svá mláďata miluje a jejich dovádění se rád zasměje. Vydrží i to, když ho budí skokem na břicho, lezou po něm, tahají ho za chlupy či ho jinak pošťuchují. „Toho uměla využít kdysi Moja. Chytila se ho za obrovské zuby a houpala se,“ vzpomíná Anděrová. Dnes už je z Moji samotné maminka. Žije ale v přírodním parku Cabárceno ve Španělsku.

Jeho hlavní rolí ve skupině je udržet klid a řád. Nejčastěji tak sedí bokem a pozoruje cvrkot. Nevměšuje se, dokud nedojde k nějakým rozbrojům mezi samicemi. „Projevilo se to třeba, když přišla do skupiny Bikira a samice ji honily. Když to přesáhlo mez, vlétl mezi ně a rozprášil je,“ líčí zooložka.

Gorilákům harém tvoří dohromady čtyři samice – Kijivu, Shinda, Bikira a Kamba. První jmenovaná byla vždy Richardovou favoritkou. „Když je v říji, sám ji aktivně vyhledává,“ přiznává Anděrová s tím, že ani k ostatním ale není zcela chladný. Své manželské povinnosti plní vůči všem. Jen na Shindu občas trochu zapomíná. „Vždy ho musela doslova přemlouvat, předvádět se před ním a vnucovat se mu,“ přiznává zooložka. Letos na jaře se ale samičce její vytrvalost vyplatila. Všechny překvapila nečekaným porodem synka.

Richardovy vitaminové kuličky

POTŘEBUJETE: 8 dílů ovesných vloček, 3 díly instantní dětské kaše, 1 díl sušených pšeničných klíčků, ½ dílu sojové mouky, ½ dílu slunečnicového oleje, ¼ dílu sušených kvasnic, 1 lžička soli, lze doplnit o ořechy, sušené ovoce apod.

POSTUP: Vše smísit v těsto a tvarovat kuličky či hrudky.

Fotogalerie
77 fotografií