Robotovi Arance jsou čtyři roky. Jejím úkolem je zachraňovat plyšové medvědy a bezpečně je převážet zpátky do startovní pozice závodu. Práce na Arance probíhají postupně během roku, tvůrci vždycky její formu ladí hlavně několik týdnů před soutěží. „První rok jsme dali dohromady hardware, Aranka ale bohužel vůbec nestartovala. Druhý rok se pak doladil software. Trvalo zhruba tři roky, než se nám ji podařilo uvést do stavu, aby mohla v soutěži ‚Bear Rescue‘ závodit,“ uvádějí její konstruktéři.

Robotický den v Praze: Aranka odpočívá po závodech.
Autor: Daniel Vitouš

Kdyby se ale konstruktér robotů soustředil na Aranku intenzivně, dokázal by ji podle jejích tvůrců dostat do současné podoby během zhruba dvou a půl měsíce intenzivní práce.

Finančně není podle majitelů konstrukce Aranky vůbec drahá. „Spousta věcí v ní je, jak se říká, ‚co dům dá‘, Aranka je složená z recyklátů. Jezdí například na motory z aku vrtaček. Některé sofistikované součástky se pořídit musí, ale investice nepřesáhne několik tisíc korun,“ prozradili lidé od Aranky. Není to tedy o penězích, ale spíš o „know-how“, o tom vědět, jak má být Aranka naprogramovaná.

Podívejte se na video z Robotického dne:

Video
Video se připravuje ...

Robotický den v Praze: Přístroje bojovaly mezi sebou. Daniel Vitouš

Taktika byla důležitá

V soutěži „Bear Rescue“, tedy právě záchrany plyšového medvěda, se zúčastnili roboti rozličných konstrukcí: každý tvůrce přistupoval ke splnění cíle po svém. Někteří účastníci se tak po hřišti pohybovali rozvážně, mapovali území a pomalu pak medvěda dopravili do cíle. Jiní, včetně Aranky, spoléhali na rychlost provedení. Občas tak sice soutěž připomínala spíš „Bear Masakr“, ovšem účel světí prostředky.

Robotický den v Praze: Roboti proti sobě nastoupili také na sumo.
Autor: Daniel Vitouš

Jednou z dalších disciplín, ve které mezi sebou přístroje během Robotického dne soutěžily, bylo sumo. Roboti, speciálně navržení tak, aby dokázali svého soupeře vytlačit ze hřiště, byli vůči sobě nemilosrdní: speciální špičatou přední částí bourali jeden do druhého. Tuto soutěž ovládli konstruktéři z Polska, kteří měli ve finálových bojích hned 3 ze 4 zúčastněných robotů.

Roboti odlišných konstrukcí se potom předvedli i v jiných soutěžích, jezdili po závodní trati, zdolávali překážky a podobně. Autoři přístrojů předvedli, že roboti jsou dnes schopni díky programování zvládat různé složité úkoly, čemuž přihlíželi návštěvníci a vítězné roboty odměňovali potleskem. Budeme sledovat, kam se Aranka a její soupeři posunou do příštího soutěžního klání.

Jak se robotům v soutěžích vedlo, si prohlédněte ve fotogalerii:

Fotogalerie
25 fotografií