Filozofie celého street workoutu spočívá v tom, že každý člověk posiluje pouze s vahou svého vlastního těla. Žádné činky, žádné zvedání cizího závaží. Nejčastější pomůckou takových sportovců je hrazda, případně jakákoliv pevně usazená tyč, potažmo i samotná zem. „Krásou tohoto sportu je, že můžete cvičit prakticky kdekoliv, například na hřišti, a nepotřebujete chodit do fitness centra,“ prozradil pořadatel akce.

Vyznavači street workoutu předváděli v OC Arkády v Praze své umění.
Autor: Daniel Vitouš

Silové cviky, které byly na Pankráci k vidění, byly velice náročné. Cvičící účastníci v „pouličním posilování“ předváděli pohybové cviky, nejčastěji různé přítahy na hrazdě s prvky akrobacie, ale také takzvané statické posilování, kdy se v různých složitých pozicích drželi ve vzduchu, aniž by se hnuli i několik vteřin.

„Je to velice těžké, protože při takovém cviku musíte celou dobu držet svou vlastní váhu. V takovémto druhu posilování je vlastně vaše váha na obtíž, když to přeženu,“ pokračuje v popisu street workoutu pořadatel šampionátu.

Podívejte se, jak vypadá street workout v pohybu:

Video
Video se připravuje ...

Náročná sestava postupných cviků během street workoutu. Daniel Vitouš

Sportovci byli v rámci klání rozděleni do tří kategorií dle váhy: do 75 kilogramů, rozmezí 75 až 85 kilogramů a třetí skupina byla váhově nad touto hranicí. Čtvrtou, samostatnou kategorii pak tvořily ženy. Něžné pohlaví má oproti mužům dle slov odborníka nevýhodu v jiném svalovém rozložení, ale naopak mohou využívat lepšího posazení kloubů, díky čemuž jsou mrštnější.

Street workout mohou bez problémů praktikovat i ženy.
Autor: Daniel Vitouš

Street workout původem pochází ze Spojených států amerických, kde vznikl z touhy lidí posilovat i přesto, že si nemohli z finančních důvodů dovolit chodit do posilovny. Postupně se z tohoto způsobu cvičení těla stal samostatný směr, který postupně získává stále více sympatií nejen ve světě, ale také v České republice.

Prohlédněte si, jaké cviky účastníci šampionátu předváděli:

Fotogalerie
26 fotografií