Radnice Prahy 9 řeší připojení k novému systému ZPS už dlouhou dobu. Teprve loni v prosinci její zastupitelstvo schválilo připojení MČ Praha 9 k celoměstskému parkovacímu systému. Ovšem jen za určitých podmínek.

V čem je problém

„Naše městská část dlouhodobě řeší připojení k celoměstskému parkovacímu systému s magistrátem hl. m. Prahy,“ uvedl v tiskové zprávě radní pro životní prostředí a dopravu MČ Praha 9 Tomáš Holeček (ODS). „Máme více připomínek, protože preferujeme potřeby vlastních občanů.“

Radnice předně považuje za stěžejní udržet rovnováhu mezi parkováním rezidentů, krátkodobým parkováním jejich příbuzných či známých, nebo živnostníků. Kromě tzv. modrých zón by se nebránila přidání fialových zón pro nerezidenty, které by byly zpoplatněny částkou 20 Kč za první dvě hodiny stání, a za každou další započatou hodinu pak 30 Kč.

Praha přechází na nový systém zón placeného stání

Nový systém ZPS funguje v několika městských částech Prahy. Praha 3 a Praha 7 se k němu připojují letos v únoru. Jeho výhody spočívají v tom, že lze zaplatit parkovné přes mobilní aplikaci, že parkovací automaty už nebudou v oblasti modrých zón, nebo se sjednoceným parkovným. Právě to je trnem v oku Praze 9, která by jej raději viděla nižší, než je jinde. Nejbližší jednání s magistrátem napoví, zda se „Devítka“ dočká splnění svých požadavků.