„Pevné a sebejisté chování může mít na dítě dobrý vliv. Dobrým vystupováním matky při přepadení dítě nebylo v takovém stresu, což je jedna z nejdůležitějších věcí,“ popisuje Čírtková.

Základem však je podle ní péče bezprostředně po stresujícím zážitku. „Důležité je jednání v době po útoku, určitý vliv má také rodina – jestli má rodiče ve stabilním vztahu a dokážou dítěti přiměřeně jeho věku správně vysvětlit, co se stalo,“ pokračuje.

Video
Video se připravuje ...

Video z loupežného přepadení herny v Praze Policie ČR

Dítě by tak ve výsledku nemuselo být z podobného zážitku poznamenané. „Pokud se s ním bude správně a ihned pracovat, je pravděpodobné, že to nenechá dlouhodobé následky,“ myslí si psycholožka.

„Příznivé je, že matka se chovala pevně a zvládla situaci, dítě si z toho mohlo odnést to dobré – že matka nebyla zdrcená a že celé přepadení zvládala,“ popisuje Čírtková.

Nic nezakrývat

Velice dobré je také nesnižovat to, co se stalo, na banalitu. A nezakrývat fakta. „V minulosti jsem řešila podobný případ přepadení v obchodě, kde byl otec a syn (8). V tomto případě bylo pro dítě nejproblematičtější vidět, jak jeho otec situaci nezvládl. Nikoli samotné přepadení,“ vzpomíná odbornice.

„Jeho táta se totiž snažil zakrývat to, co se stalo a také svůj stres. Dělal, jako by se nic neudálo. A právě to dělání, že se nic důležitého neděje, byl problém. Později jsme chlapečkovi museli komplikovaně vysvětlovat, že rodiče nejsou všemocní a táta nemůže být vždy hrdina. Když jsme to takto vysvětlili, nakonec to dopadlo dobře a malý kluk se z toho dostal,“ zakončuje Čírtková.

Pachatel na útěku

Policistům se zatím muže, který si odnesl z herny desítky tisíc korun, nepodařilo chytit. Už ale zveřejnili jeho přesnou podobu. Má štíhlou postavu, hubený obličej a v něm výrazné akné.

„K osobě podezřelého můžeme sdělit, že byl v minulosti již celkem sedmkrát stíhán a to jak pro majetkovou, tak i násilnou trestnou činnost,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Kriminalisté vyšetřují incident jako loupež, pachateli hrozí až desetileté vězení

Jakékoliv informace o pohybu nebo pobytu pachatele zavolejte na linku 158. Jelikož ale muž přepadl hernu se zbraní v ruce, nesnažte se ho zadržet.

Podívejte se na fotky z místa činu:

Fotogalerie
29 fotografií