Obžalovaný muž měl od listopadu 2010 do dubna 2015 nakoupit zbraně na Slovensku a pak je prodat neznámému Ukrajinci. „Do doby, než se stal ve Francii ten průšvih se slovenskými zbraněmi, to nikdo neřešil,“ uvedl server Novinky.cz reakci trestně stíhaného překupníka. Muž také tvrdil, že zbraně nebyly střelbyschopné, připustil ale, že odporovaly české vyhlášce.

Podle naší legislativy je na tyto zbraně nahlíženo jako na plně funkční. „Měly pouze znehodnocenou hlaveň, kterou lze obměnit za jinou, funkční,“ stojí ve znaleckém posudku.

Jeden ze svědků uvedl, že několik samopalů pro obžalovaného upravil tak, aby se z nich dalo opět střílet. „Popsal, že mu obžalovaný nosil zbraně, aby je reaktivoval. Za každý kus prý dostal odměnu v řádu stovek korun. Několik samopalů jsme také u něho našli. Tvrdil o nich, že patří obžalovanému,“ uvedly Novinky.cz zdroj, který je obeznámený s detaily celého případu.

Překupník z Plzeňska si tak vysloužil nejprve obvinění ze zločinu nedovolené ozbrojování a provedení obchodu s vojenským materiálem bez povolení nebo licence. Na základě toho na něj podal státní zástupce obžalobu. Muži hrozí až osmileté vězení.

VIDEO: Takhle to loni vypadalo na místech pařížského masakru z roku 2015.