Domažlický soud všechny tři poslal do vazby. „Shledal jsem oprávněné důvody k zahájení trestního stíhání, na základě předložených důkazů mohli obvinění spáchat skutek, který je jim kladen za vinu,“ řekl soudce Milan Anderle s tím, že důvodem vazby je možný útěk a ovlivňování svědků ze strany obviněných.

Chlapci si podle informací policie vše naplánovali v sobotu. „Ve večerních hodinách chtěli čin zrealizovat. Začátek plánu mladistvým vyšel, naštěstí ale vychovatel svým jednáním jejich úsilí zmařil a k plánovanému útoku na jeho osobu nedošlo,“ popsala policejní mluvčí Martina Korandová.   

Podle informací Blesk.cz si chtěli chovanci před útěkem opatřit prostředky na cestu. Vraždu vychovatele prý měli naplánovanou tak dokonale, že by neměl šanci jejich útok přežít.

Sociálně terapeutické zařízení Medvědí Kámen, jehož byli chovanci, leží v lesích jen asi dva kilometry od obce Rybník na Domažlicku. Na webu zařízení se uvádí, že cílovou skupinou jsou chlapci z výchovných ústavů z celé ČR s nařízenou ústavní výchovou ve věku od 16 do 19 let, kteří jsou závislými nebo problémovými uživateli nealkoholových drog a mají poruchy chování.

Když přijel Blesk.cz na místo, byla hlavní budova zamčená, nikde nebyl nikdo vidět, jen občas vykoukli nějací chlapci z oken.

Blesku otevřela vedoucí zařízení. „Všichni bychom byli rádi, kdyby se lidé dozvěděli, co se tady děje. Ale nemohu nic říci, jsou to nezletilí,“ řekla.

Lidé v nedalekém Rybníce, který je oblíbeným rekreačním centrem, mají strach. „Ještě nedávno jsme tam chodili na procházky a na houby. Teď se bojíme vůbec tím směrem jít, aby na nás v lese někdo nevyskočil,“ řekla starší žena, která bydlí nedaleko obecního úřadu.

„Naše obec si poslední léta budovala pověst oblíbeného turistického centra, jezdí sem cyklisté i pěší turisté. Teď se bojíme, aby sem kvůli těm klukům nepřestali jezdit. Hromadí se tu odpadky, je tu nepořádek, lidé se bojí do lesa,“ řekla žena z jednoho z penzionů.

Že situace v obci za poslední rok »zhoustla«, potvrdil i starosta. „Ti chlapci se pohybují po obci samostatně bez nějakého dozoru. V zimě nám vykradli a zdevastovali místní obchod, v červenci ukradli rekreačnímu středisku dvě jízdní kola z půjčovny a minulý týden ukradli jedné zaměstnankyni upravené služební kolo a prý se s ním vydali vykrást rekreační chatu,“ popsal starosta Miroslav Kadlec.

Bezpečnostní situací se nyní bude zabývat i zastupitelstvo obce. „Do naší obce jsou delší dojezdové časy IZS. Budeme žádat kraj, aby nám poskytl dotaci na bezpečnostní systémy, abychom situaci v obci mohli mít pod kontrolou,“ dodal Kadlec.

Fotogalerie
10 fotografií