Chlapcova matka těhotenství před okolím úzkostlivě tajila. „Porodila bez přítomnosti jiné osoby v koupelně svého bydliště v Plzni. Již v průběhu gravidity ale pojala úmysl uskutečnit hrůzný plán. Bezprostředně po porodu se za použití hrubého násilí chlapečka snažila usmrtit,“ popsala policejní mluvčí Markéta Fialová.

Při tom ji ale přistihla její matka, která do té doby neměla o těhotenství své dcery ani zdání. A vůbec prý netušila, že se její dcera právě pokusila novorozeného chlapečka, ženina vnoučka, zabít.

„Rodička svou matku požádala o převoz novorozence do babyboxu,“ dodala Fialová s tím, že v neděli krátce po šesté ráno babička vnoučka do specializované schránky dala.

 V nemocnici, kam záchranáři dítě z babyboxu převezli, objevili lékaři závažná poranění. „Ta nemohla vzniknout při porodu, ale pouze úmyslným cizím zaviněním,“ dodala Fialová s tím, že na jejich následky novorozenec druhý den, tedy v pondělí, zemřel.

Policistům se mezitím podařilo zjistit, kdo dítě do babyboxu dal, a také auto, které chlapce ke schránce dopravilo. „Na základě intenzivní činnosti a vyhodnocení jsme vytipovali jedno vozidlo. Měli jsme barvu, ustanovili jsme za pomoci různých expertů na automobily jeho typ,“ popsal policejní rada Luděk Fiala.

Chyběla ale registrační značka. Přesto se v rekordně krátkém čase vozidlo nakonec policistům podařilo vypátrat v Plzni. „Věděli jsme díky několika dalším markantům, že jde skutečně o vozidlo ze záznamu. Majitele jsme vyslechli. Zjistili jsme tak, kdo ho využívá. Druhý den jsme zadrželi podezřelou osobu,“ doplnil Fiala.

Neděle byla pro historii babyboxů výjimečná, vůbec poprvé do něj totiž byli umístěni hned dva novorozenci v jeden den. První dítě bylo do specializované schránky vloženo krátce po šesté hodině ráno, druhé o tři hodiny později.

Právě první z miminek, které dostalo jméno Pavlík, bylo od počátku v kritickém stavu. Údajně mělo po tělíčku podlitiny a poranění hlavy. Případ tak začala šetřit policie. „Bojujeme, bojujeme, děláme, co můžeme. Vývoj k horšímu nebo k lepšímu zatím není. Nedokážeme říct, jak to bude vypadat dál,“ řekl jeden z lékařů v pondělí, kdy nemocnice o kritickém stavu miminka mluvila oficiálně naposledy.

V úterý už novináře odkázala na policii. Ani ta však kauzu nekomentovala. „Kvůli citlivosti případu a probíhajícímu vyšetřování nebudeme poskytovat žádné bližší informace,“ uvedla tehdy pouze policejní mluvčí.

Ve středu pak policie oznámila, že dítě zemřelo a případ šetří jako vraždu. Z té obvinili matku dítěte.