„Od loňského listopadu až do letošního června bez řádné omluvy zameškal v páté třídě více než 480 hodin,“ potvrdila policejní mluvčí Gabriela Pokorná. Školák na prvním stupni by měl absolvovat zhruba tisíc vyučovacích hodin za školní rok.

Přestože rodiče škola na problém upozorňovala, chlapec do školy nedocházel. „Dítě si mohlo osvojit laxní přístup k plnění základní povinné docházky, který se v budoucnu může projevit nedostatečnou úrovní znalostí a dovedností nezbytných k uplatnění ve společnosti,“ uvedla Pokorná. Povedeným rodičům hrozí až dva roky.

Podobné případy policie řeší často. Rekordmankou je v tomto směru asi školačka, která ve školním roce 2008/2009 skoro nechodila do školy. Zameškala totiž téměř kompletních 1000 hodin.

Speciální tým

V Ostravě vznikl u městské policie speciální tým složený z policistek, které se věnují zejména této problematice. Radnice v Břeclavi se v roce 2004 dokonce rozhodla v boji proti záškolákům přitvrdit a rodičům za neomluvené hodiny ve škole začala pozastavovat vyplácení sociálních dávek. Záškoláků přibývá pravidelně vždy v období Vánoc. Některé děti si přivydělávají prodejem na trzích či rozdáváním letáků, jiné se v dobu předvánoční soustřeďují v blízkosti velkých nákupních center.

VIDEO: Matka promluvila o těhotenství své třináctileté dcery.

Video
Video se připravuje ...

Matka promluvila o těhotenství své třináctileté dcery. TV Markíza