„Do parčíku před poliklinikou město nechalo zhotovit u místní firmy šest odolných jednomístných sedadel. Před rokem zde byly v rámci revitalizace zeleně odstraněny čtyři lavičky, na nichž s oblibou polehávali bezdomovci nebo pokuřovali studenti,“ uvedla mluvčí města Dorota Havlíková. Lavičky podle ní byly opraveny a přemístěny na hřbitov.

„Chtěli jsme vyhovět občanům, kteří čekají před návštěvou lékaře nebo po ní na odvoz, či si chtějí cestou odpočinout. Avšak abychom zabránili stejnému problému, pořídili jsme pro parčík šest jednosedadlových laviček,“ komentovala místostarosta Gabriela Hřebačková.

Podle Havlíkové se stejná tři sedadla nyní objevila na sídlišti U Mlékárny, kde se dříve lidé domáhali odstranění posezení jako zdroje srocování a hluku. Po čase však zjistili, že si během procházky nebo čekání na odvoz nemají kde odpočinout.

Český Těšín má momentálně přibližně 400 laviček. „Odstraňovány jsou neopravitelné s betonovými nohami, kdy betony jsou prasklé. Dále se odstraňují na základě žádosti občanů, to jsou lavičky před obytnými domy, kdy lidem vadí vysedávání na lavičkách hlučné mládeže a bezdomovců,“ vysvětlila referentka Dana Moravcová. Podle ní ale jedna žádost nestačí a vyžaduje se souhlas větší poloviny obyvatel obytného domu.

VIDEO: Bezdomovci trápí snad každé větší město. Lavičky jsou jejich královstvím. 

Video
Video se připravuje ...

Policie bezdomovce už dobře zná Jan Jakubec