Zkušený sokolník Tomáš Sidopulos prožil dvě bezesné noci. Při výcviku mu zbloudila mladá samička sokola. „Dravec je řádně označen, registrován a má i anténu s vysílačem. V tom bohužel došla baterie. Už jsem nedoufal, že se najde,“ přiznal Sidopulos.

Dravec si ve volné přírodě poradil. V neděli ráno zaútočil na slepice Karly Hrdličkové (68). „Slyšela jsem rachot a křik slepic. Myslela jsem si, že zaútočil jestřáb. Když jsem dravce sundávala ze slepice, zjistila jsem, že je označený a má i rolničku. Byl zmatený a zůstal sedět na zemi. Proto jsem poprosila souseda, který je myslivec, o radu,“ řekla seniorka.

Myslivec Vladimír Rajf přes sokola šetrně přehodil deku, aby se při pokusu o vzlet nezranil, a kontaktoval kamaráda, který oslovil záchrannou stanici pro volně žijící živočichy Petra Schäfera. Ten je aktivním sokolníkem a přesně věděl, kterému z kolegů sokol zbloudil. „Paní se zachovala ukázkově a je dobře, že sokola třeba neuhodila. Je to jeden z nejvzácnějších a nejvznešenějších dravců,“ dodal vděčný Sidopulos.

Víte, že je české sokolnictví od roku 2016 zapsáno organizací UNESCO na seznamu Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva?

Fotogalerie
4 fotografie