Akci pořádal Klub sportovního potápění Nautilus ve spolupráci se Svazem potápěčů Moravy a Slezska, moderátorské taktovky se ujal matador Milan Vojta. „Zaregistrovali jsme 28 otužilců, kteří si mohli zvolit tratě na 100, 250, 500 a 750 metrů. Vánoční kilometr si nenechalo ujít 19 závodníků v distančním ploutvovém plavání,“ prozradil Blesku.

Někteří otužilci u cedulky hlásící, že teplota vzduchu i vody je dva stupně nad nulou, na oko reptali. „To zas bude voda jako kafe. Něco s tím udělejte,“ neslo se před startem.

Vítěz stovky, Roman Šproch (43) z Mikulova, si naopak vodu v Dyji pochvaloval. „Užil jsem si to. Chodíme s klukama plavat každou neděli, navíc máme i speciální otužovací trénink v kádi,“ svěřil se.

Video
Video se připravuje ...

Otužilecká pohoda u řeky Dyje v Břeclavi. Na 43.ročník vánočního kilometru přijela padesátka závodníků  Zdeněk Matyáš

Kilometr dlouhý závod mužů a žen v neoprénu s ploutvemi byl velkou zkouškou odolnosti. Přerovan Miroslav Nezhyba nasadil od počátku vražedné tempo, do cíle doplaval v čase 9 minut a 37 vteřin. A po zásluze si pak u bójky našel láhev s ostřejším nápojem pro vítěze. „Krásné, ale zdálo se mi to trochu dlouhé,“ usmíval se šampion.

Pět desítek odvážlivců si na Štěpána užívalo. Odměnou jim byl z břehu potlesk více než tisícovky Břeclavanů zachumlaných do bund, čepic a šál.  

Video: Vedle Břeclavi se už tradičně plavalo na Štěpána i v Praze

Video
Video se připravuje ...

Vánoční počasí jako na jaře, proč se nevykoupat? 400 otužilců skočilo do Vltavy Reuters, dv

Fotogalerie
10 fotografií