Převrácení železničního jeřábu zavinil podle Českých drah zaměstnanec, který před jízdou řádně nezajistil jeho nástavbu. „Vznikla tak škoda ve výši dva miliony korun. Zaměstnanec byl proto potrestán tím, že musel uhradit část škody, která odpovídala 4,5násobku jeho mzdy“ uvedla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová, která připomněla rok starou událost.

Stanovení příčiny nehody přitom nebylo snadné. Měl s ní problém i zřejmě největší tuzemský odborník na železniční nehody Jiří Böhm, vedoucí nehodových prostředků Českých drah. „Pracuji u Českých drah 46 let a nikdy se nám nic podobného nestalo,“ přiznal krátce po nehodě pro Blesk.

Patálie s odstraněním havarovaného vlaku a následně železničního jeřábu pokračovaly tím, že jeřáb měl vyprostit speciální tank, ale ten byl na to příliš slabý. Nakonec proto musel přijet největší kolový jeřáb v ČR. Doprava mezi Veselím nad Moravou a Strážníci pak byla obnovena až po 16 dnech.

VIDEO: Před dvěma měsíci došlo přibližně 2 kilometry od místa, kde se srazil osobní vlak s traktorem, k další tragédii, tentokrát na silnici. Zemřeli tam 4 lidé.

Video
Video se připravuje ...

Na tomto místě mezi Vnorovy a Strážnicí vyhasly v neděli po 13.hodině po čelním střetu dvou aut čtyři lidské životy. Silnice 1/55 zůstala čtyři a půl hodiny zcela uzavřená. Zdeněk Matyáš