Magistrát, radnice Brno-střed i památkáři mají jasno. Zahrádky před restauracemi, kavárnami a hospůdkami v městské památkové zóně dostanou jasná pravidla. A podnikatelé je musí respektovat! „Obecně jde o to, aby rozdílnou vizáží zahrádky nenarušovaly veřejný prostor,“ upozornil mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Architekt: Zahrádky jako u kolotočů

Například slunečníky a markýzy by měly být barevně jednotné. A zmizet by z nich měly obří reklamní nápisy. „Občas to na brněnských zahrádkách vypadá jako na kolotoči. Třeba ve Švýcarsku majitel podobného podniku ví, co si může dovolit, a pravidla respektuje. Jako liberál ale chápu i podnikatele. Zvláště když jim neustále někdo kecá do podnikání,“ míní brněnský architekt David Prudík.

Reklama jako pěst na oko

Mnozí restauratéři ušetřili nemalý peníz díky svým dodavatelům. Reklamní předměty jako třeba slunečníky s obřím logem pivovaru dostanou totiž zdarma. Teď jim hrozí, že budou muset podle nových pravidel sáhnout do kapsy a pořídit si neutrální vybavení.

„Souhlasím, že to může být hezké. Na druhou stranu se možná budu divit, když budu slunečníky objednávat a dozvím se jejich cenu. Jenže to úředníka nezajímá,“ řekl Blesku majitel kavárny u Zelného trhu, který si vymínil anonymitu. Aby se po něm pak úřad a památkáři »nevozili«. A vyčkává, podobně jako další provozovatelé, jak dopadnou jednání s radnicí Brno-střed.

Manuál, jak budou předzahrádky nově vypadat, cílí také na podesty. Nově je památkáři povolí jen tam, kde sklon ulice nedovoluje umístit pouze židle a stolky. Zkrásní historické centrum Brna? Jaro do ulic a předzahrádek přijde už za dva měsíce... 

Co ukládá metodika o vzhledu zahrádek?

* Podesty budou sloužit v ulicích, kde je sklon větší než 6 procent, nebo aby vyrovnaly rozdíl mezi ulicí a silnicí

* Maximální výška podesty je 40 centimetrů

* Světla musí směřovat přímo na restaurační zahrádku

* Na zahrádce nesmí být žádná reklamní loga, slogany, sdělení

* Na volánech slunečníků nebo převisech markýz mohou být jen drobná loga

* Povolené jsou slunečníky nebo markýzy, majitel se musí rozhodnout jen pro jeden typ

 * Cena za pronájem venkovní plochy: 4Kč/metr čtvereční za zahrádku bez podesty, 6Kč/metr čtvereční s podestou

* Zahrádka nesmí obsahovat pokladny, výčep, barový pult, zmrzlinový stroj, větráky