„Kvůli silnému sněžení se trolejbusy a autobusy opožďují o pět až deset minut,“ dodala.

Hlavní tíhu dopravy tak v Brně nesly šaliny. I ty se však jen s obtížemi prodíraly přes zaváté výhybky. Tři hodiny po poledni se ve městě ovšem nadobro zhroutily jízdní řády. „Prosíme cestující o pochopení, trpělivost a velkou opatrnost při cestování,“ požádal o shovívavost dopravní podnik.

Dispečink Brněnských komunikací nasadil do terénu všechny dostupné vozy a průběžně se snažil udržovat sjízdnost. Nerovný boj se sněhovými přívaly však pracovní čety prohrávaly.

Dopravní podnik proto odklonil linky okružní 44, 53 a 84 kvůli nesjízdnému Tunýlku pod Lesnou. Nejezdilo se ani autobusy 37 a 50 na Kamenný vrch, ulici tam zablokovaly havárie automobilů.

Ledovka a husté sněžení dopravu v jihomoravské metropoli, ale i okolí dokonale uzemnily. „Oproti normálním dnům máme více výjezdů,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Většina bouraček se obešla naštěstí bez zranění.

Napilno měly i brněnské sanitky. „Vyjíždíme k nehodám více než jindy. Protože hustě sněží, očekáváme, že zraněných do večera ještě přibude,“ věštila problémy mluvčí záchranářů Hedvika Kropáčková.

 

Úterní sněhová vánice dokonce nedovolila přistát na letišti v Tuřanech letadlu! Pilot na lince z Mnichova se kvůli hustému sněžení musel vrátit zpět do Německa. I když byla přistávací dráha letiště připravená, pilot se kvůli počasí rozhodl obrátit stroj zpět. „Vyhodnotil situaci jako nepříznivou. Cestující linky poletí přes Prahu," informovala mluvčí letiště Kateřina Pichalová. Podle ní se podobné situace v zimě občas vyskytnou, rozhodně však nejsou obvyklé.

 

Štěstí v neštěstí měl mladý pár, který kvůli změně počasí havaroval u Hvozdce na Brněnsku. "Mladý muž si stěžoval na bolest v koleně, ženu jsme odvezli na traumatologii do brněnské Fakultní nemocnice s naraženou kýčlí," popsala jeden z výjezdů mluvčí.

Policie: Apel na opatrnou jízdu

Vzhledem k souvislému sněžení na většině jižní Moravy se policie odpoledne obrátila na řidiče s výzvou, aby jezdili nanejvýš opatrně. "Z mnoha míst máme hlášeny dopravní nehody a obtížně sjízdné komunikace, dálnici D2 i silnice u Slavkova u Brna, Lechovic a jinde blokují vzpříčené kamiony," uvedl mluvčí Pavel Šváb.

Šoféři mají počítat se zdržením, ať už kvůli nehodám, nebo uvízlým nákladním autům. "Samozřejmostí je zimní výbava, dostatek paliva v nádrži, lehká noha na plynu a ještě lehčí na brzdě. Pokud nemusíte, nevyjíždějte," podtrhl mluvčí.

Fotogalerie
12 fotografií