Celkově v roce 2016 onemocnělo na jižní Moravě žloutenkou typu A 448 osob. Tento počet tvořil polovinu všech případů zaznamenaných v celé České republice.

„Nejvíce případů se týká Brna a okolí, věkové kategorie od 25 do 44 roků. Protiepidemická opatření se dotkla 2 200 osob, které byly v přímém kontaktu s nemocnými,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Mírný optimismus s ohledem na pokles počtů onemocnění v posledních týdnech doprovází i tak varování. Riziko nákazy nadále trvá, lidé by neměli nadále podceňovat zásady, jak žloutence předejít.

Virus se vylučuje stolicí a vniká do těla ústy, především při konzumaci potravin neumytýma rukama. Proto je podle hygieniků nutné umývat si ruce teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety.

Více lidí by také nemělo jíst jednu svačinu, pít ze stejné láhve nebo kouřit jednu cigaretu a utírat se do stejného ručníku. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.

Fotogalerie
3 fotografie