Vila Stiassni není tak slavná jako brněnská vila Tugendhat, zapsaná na seznamu památek UNESCO, přesto je podle odborníků unikátní svojí architekturou. Její tvůrce, jímž byl slavný architekt Ernst Wiesner, v ní použil na svou dobu nejmodernější prvky, přitom ale vilu zasadil doprostřed zeleně.

Vilu si nechal postavit v roce 1927 textilní průmyslník Alfred Stiassni. V roce 1919 vytvořil polský malíř Henryk Rauchinger akvarely, na nichž zachytil Alfreda i jeho ženu Hermine. Oba utekli v roce 1938 z Československa před nacisty.

Po válce se obrazy nenašly. Za komunismu sloužila budova jako vládní vila. Přespal v ní například kubánský revolucionář Fidel Castro. Teprve nedávno si objekt převzal památkový ústav a nechal ho za 200 milionů korun zrekonstruovat. V zahradě vily vznikl moderní objekt. Areál slouží jako metodické centrum pro ty, kteří se rozhodnou opravit objekt z minulého století.

Při obnově vily památkáři kontaktovali i devadesátiletou Marii Strakovou, která je dcerou někdejšího zahradníka Stiassnych. Darovala jim své četné fotografie vily a právě na jedné z nich jsou oba obrazy zachyceny. Vytvoření jejich kopií financovali milovníci umění částkou 100.000 Kč.